JANKO PONIKVAR

Učil je Brigito Bukovec in Ivana Hudnika

Janka Ponikvarja je nagradila NZS. Po poškodbi je opustil nogomet, kruh je služil v časopisni hiši Delo.
Fotografija: Za svoje delo je bil večkrat nagrajen in pohvaljen. FOTO: DRAGO PERKO
Odpri galerijo
Za svoje delo je bil večkrat nagrajen in pohvaljen. FOTO: DRAGO PERKO

Nogmet in časopisna hiša Delo, to je bilo življenje danes 72-letnega Janka Ponikvarja. Kot najstnik se je odpravil v Zagreb, skupaj z našim fotografskim kolegom Igorjem Modicem na grafično šolo. »To so bili časi, ko je blestel zagrebški Dinamo, ravno so osvojili pokal velesejemskih mest,« se ozre v leto 1967. Prav v Zagrebu je bil Janko kot mladinec igralec za Trešnjevko in Lokomotivo, potem pa je prišla poškodba.
Med njegovimi učenci je bila tudi nekdanja atletinja Brigita Bukovec. FOTO: UROŠ HOČEVAR
Med njegovimi učenci je bila tudi nekdanja atletinja Brigita Bukovec. FOTO: UROŠ HOČEVAR

»Zdravnik je rekel, da če si želim dobro, naj končam,« se spominja poškodbe kolena. A brez nogometa ni šlo. Sprva je bil 15 let sodnik. »Zadnja tekma, ki sem jo sodil, je bila med Izolo in Šmartnim, za katerega je takrat igral še Bojan Prašnikar,« se spomni. Potem je bil kontrolor in delegat, vodil je tekmovanje 3. SNL, aktiven pa je bil tudi v MNZ Ljubljana. »Nogomet mi je veliko dal, predvsem pa prijateljstva in poznanstva,« poudari. Kruh si je služil v Delu, kjer je bil vodja v pripravi za tisk Dela v fotoretuši, pozneje je deloval kot komercialist.

»Ker sem znal delati z mladimi, sem na grafični šoli učil mlade, ki so se odločili za ta poklic. Moja učenca sta bila tudi nekdanja vrhunska atletinja Brigita Bukovec in pevec Ivan Hudnik,« še pristavi Ponikvar, ki se danes na Viču rad srečuje s svojimi nogometnimi prijatelji. Za delo ga je nagradila Nogometna zveza Slovenije. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas