KRIMINALKA

Tadej Golob je svojo nesrečo prelil na papir (FOTO)

Luč sveta je ugledala kriminalka Koma, v kateri je pisatelj Tadej Golob opisal svojo rehabilitacijsko pot po hudi nesreči.
Fotografija: Tadej Golob je najprepoznavnejše ime slovenske kriminalke. FOTO: ČRT PIKSI
Odpri galerijo
Tadej Golob je najprepoznavnejše ime slovenske kriminalke. FOTO: ČRT PIKSI

Priljubljeni pisatelj Tadej Golob je pred dvema letoma doživel in preživel hudo nesrečo, ko je med plezanjem zdrsnil dvajset metrov v globino. Pri padcu je utrpel hude poškodbe, med drugim zlom vseh vratnih vretenc, lopatice, medenice in stegnenice, zaradi poškodb možganov pa so ga zdravniki za štirinajst dni uspavali oziroma spravili v umetno komo.

Prav ta je bila povod, da je izpod peresa enega najbolj branih slovenskih avtorjev nastala nova, peta kriminalka. Golob iskreno pove, da mu nesreča ni prinesla le skrbi, temveč tudi nekaj dobrega, konec koncev je ravno zaradi nje nastala nova kriminalka, v kateri se detektiv Taras Birsa po hudi nesreči na Polhograjski Grmadi prebudi iz kome.

Ne le da knjižnega junaka čaka dolgotrajen spopad z zahtevno fizično rehabilitacijo, v njegovem spominu zija obsežna spominska vrzel. Priljubljeni pisatelj in stvaritelj knjižnega junaka pravi, da ga je bilo pri pisanju knjige strah, da bi se ponavljal, a je splet nesrečnih okoliščin poskrbel za to, da je knjiga pravzaprav originalna kot nobena doslej. Golob se danes spominja trenutkov, ko se je moral v bolnišnici znova naučiti hoditi, pri tem mu je bila v pomoč hojca, bergle so mu prišle prav naslednje mesece v rehabilitacijskem centru Soča.

Pred dobrima dvema letoma je preživel grozljivo nesrečo. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Pred dobrima dvema letoma je preživel grozljivo nesrečo. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Pred okrevanjem je rad hodil v hribe, danes pravi, da je to nuja, saj si tudi tako pomaga popolnoma okrevati. Ob izidu svoje nove detektivske uspešnice še pravi, da se zgodba odvija povsod, v bolnišnici, v Soči, tudi doma. »Obdobje bolj ali manj enega leta je preneseno v Tarasa,« pravi pisatelj, ki piše že dve desetletji, a je njegovo pisanje pri ljudeh vzbudilo zanimanje leta 2016, ko je napisal Jezero. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas