KRAJA IN ČUSTVENI PRETRESI

Jezna in razočarana Natalija Verboten, RTVS se ni niti opravičil 

Objavljeno 22. oktober 2019 12.12 | Posodobljeno 28. oktober 2019 09.55 | Piše: T. V.

Zakonca Bojič tožita RTVS za 20 tisočakov.

Natalija Verboten ob prihodu na sodišče, kjer zahteva odškodnino od RTV Slovenija. FOTO: Igor Mali
LJUBLJANA – Na okrožnem sodišču so se v pravdni zadevi v isti dvorani znašli na eni strani Dejan in Natalija Bojič, bolj znana pod priimkom Verboten, tudi letošnja usodna ženka, na drugi pa toženec, nacionalna televizija, ki jo je zastopal Gašper Dernovšek iz odvetniške pisarne Čeferin. Zakonca Bojič od RTV Slovenija namreč zahtevata 20 tisočakov, ker naj bi ju izkoristili za ideje, jima ukradli scenarij njune oddaje Pri Jožovcu z Natalijo in ga lansirali na male zaslone kot narodno-zabavni šov Slovenski pozdrav, ki ga vodi modrijan Blaž Švab.

Višje sodišče v Ljubljani je že leta 2016 pritrdilo zakoncema Bojič, ki sta proti RTV Slovenija vložila tožbo za plačilo odškodnine iz naslova kršitve avtorskih pravic. Odločitev višjega je potrdilo tudi vrhovno sodišče, nato pa je stekel postopek glede določitve višine odškodnine. Odvetnik zakoncev Franci Matoz je uveljavljal dva odškodninska zahtevka v skupni višini več kot 200 tisočakov, zdaj pa tožeči stranki od nacionalke terjata desetino tega.

Koncept oddaje sta Natalija in njen mož pod imenom Hit parada v okviru javnega povabila posredovala RTV Slovenija, nato pa dobila sporočilo, da njunega predloga, kot tudi nobenega drugega, niso izbrali. Presenečenje in šok sta bila zato toliko večja, ko sta na malih zaslonih spremljala oddajo, ki je na moč spominjala na njun koncept. O tem, kako sta bila zakonca Bojič razočarana in jezna, sta pred sodnikom Francom Krepflom pričala Ostoja Bojič, oče Dejana in tast Natalije, ter njun sodelavec Andrej Strgar.

Ne gre jima slabo
Kot so pred časom poročale nedeljske Novice, je Natalija Verboten med največjimi zaslužkarji slovenske glasbene scene. Podatkovni bazi Ajpes in Gvin kažeta, da je lani ustvarila 552.041,03 evra prihodkov, kar je bilo sicer za skoraj 64 tisočakov manj kot leta 2017.

Poleg tega je podjetje Bumerang, ki se ukvarja s tehničnim opremljanjem prireditev po vsej Sloveniji in je v lasti Natalije in njenega moža, dodatno zaslužilo še 25 tisočakov.

Protikorupcijska aplikacija Erar pa je pokazala, da je njuno podjetje lani prejelo še dodatnih sto tisočakov od države (101.205,62 evra), kar je sicer slabih 45.000 evrov manj kot leta 2017.

image
Verbotnova je prišla v spremstvu tasta, ki je na sodišču pričal, kakšno čustveno travno sta doživela njegova snaha in sin zaradi oddaje Slovenski pozdrav. FOTO: Igor Mali
»Prepričan sem, da sta doživela čustveni šok,« je o odzivu tožečih strank na oddajo Slovenski pozdrav povedal Ostoja Bojič, tudi prvi sosed svojega sina in znane snahe. Pred sodiščem je pričal, kako sta se pripravljala na oddajo in da sta se po zavrnitvi njunega koncepta s tem nekako sprijaznila, ko pa sta videla oddajo Slovenski pozdrav, sta bila užaljena, »čustveno sta bila prizadeta«. Ta prizadetost se po njegovih besedah še vedno čuti, še posebej, ker se oddaja še vedno predvaja. »To podoživljata že pet, šest let. Njune misli pogosto zatavajo,« je izpovedal in dodal, da je raztresenost, zmedenost in občasno razdražljivost staršev občutil tudi njun sin. Na vprašanje sodnika, kaj se je zgodilo z oddajo, je Ostoja Bojič povedal, da »še vedno traja, morda z nekimi malimi spremembami«. Dodal je še, da sin in snaha RTVS po njegovem vedenju nikoli nista dala soglasja za predvajanje oddaje ter da se po zaključenem postopku na gospodarskem sodišču, kjer je njuno podjetje Bumerang tožilo RTVS, nacionalka zakoncema ni nikoli opravičila.

»Mešanica šoka, jeze in razočaranja,« je čustva zakoncev​ opisal ​Strgar, zaposlen v podjetju Bumerang, kjer je desna roka Dejana Bojiča. Da je pri Dejanu prisotna večja razdražljivost, pri Nataliji pa večja žalost, je izpovedal in dodal, da po njegovem vedenju Natalija, ki je pred vložitvijo tožbe z RTVS sodelovala deset let, odtlej na nacionalki sploh ni več prisotna. Poleg tega je to vplivalo tudi na posel, saj sta marsikatero delo dala na stranski tir, če je bil na prireditvi prisoten tudi RTVS. Zaradi celotne kalvarije je Dejan po njegovem vedenju tudi potreboval zdravniško pomoč, kot naj bi mu povedali, zaradi tesnobe.

Sodnik je kot nepotreben zavrnil predlog obrambe po pričanju izvedenca in dodatnih prič – Igorja Pirkoviča in Nine Osenar – ter zaključil glavno obravnavo. Zdaj se čaka le še njegova odločitev o višini odškodnine za zakonca Bojič.

Ni bila tiho
Med pričanjem na sodišču leta 2015 je Verbotnova zatrdila, da so ideje Slovenskega pozdrava v 95 odstotkih povzete po oddaji Hit parada. Pričala je, da so prvo sezono oddaje Slovenski pozdrav snemali pri Avsenikih: »Avtorja oddaje Smiljan Greif in Blaž Švab sta oddajo prej delala v studiu v Mariboru, kar je bilo dolgočasno. Sama sem izbrala prostor pri Avsenikih, saj sem želela ustvariti občutek domačnosti in prešernega vzdušja«. Ukradli naj bi ji tudi ideje o predstavitvi krajev, znane osebnosti ali župana, ki v oddaji predstavlja svoj kraj, prav tako pa naj bi v Slovenskem pozdravu povzeli njen izziv za voditelja.

Sporen naj bi bil tudi tako imenovani moment presenečenja, v katerem je v originalni različici fant za roko zaprosil dekle, v Slovenskem pozdravu pa so Modrijani na domu obiskali invalidno gledalko in gledalce pozvali, naj jim pošiljajo svoje želje, ki jih bodo izpolnili. »To ni bil edini primer. Bilo je še presenečenje mlade pevke, ki je lahko v živo zapela z Gadi. Prav tako je bila moja ideja razgibano vodenje, ki je potekalo na različnih lokacijah. Nisem si želela klasičnega vodenja, tu pa gre za idejo avtorja,« je poudarila Natalija in dodala, da se je to »razgibano vodenje pozneje čudežno pojavilo tudi v Slovenskem pozdravu«.

Ukradena je bila tudi ideja o petju voditelja, je še zatrdila. »Res je, da je Blaž Švab pevec, vendar se ni zgodilo v nobeni od prejšnjih oddaji, da bi voditelj s petjem pesmi napovedal prihod ansambla na oder. V drugi sezoni so uporabili kar nekaj naših idej, na primer dva voditelja, ki sta oba glasbenika. Voditeljski par je zapel uvodno pesem, Švab tega v prvi sezoni ni naredil, v drugi pa. To je bilo predvideno v oddaji Hit parada in povzeto v oddaji Slovenski pozdrav,« je dejala Natalija, ogorčena tudi nad rubriko Mali velikani, ki se je je domislila sama. Pričanje je sklenila z besedami, da je bilo zanjo velik stres gledati oddajo, h katere ustvarjanju so jo najprej povabili, tudi predlog zanjo je oddala, čez približno pol leta pa so jo zavrnili. »Obvestili so me, da predlog ni bil sprejet. Potem pa vidiš enako oddajo s svojim konceptom na televiziji, pod katero so podpisani drugi ustvarjalci. V teh 10 letih sodelovanja z RTV Slovenija sem videla in slišala marsikaj, odtujevanje idej drugim pa se menda pogosto dogaja. Drugi se nikoli niso odzvali in mislili so, da bo enako z mano. Toda jaz nisem bila tiho in sem reagirala,« je še povedala Natalija.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji