PREMAGAL BOLEZEN

Slovenskemu pisatelju odstranili tumor

Objavljeno 22. januar 2019 20.21 | Posodobljeno 22. januar 2019 20.21 | Piše: Mojca Marot

Izjemno branemu pisatelju so zaradi tumorja odstranili ledvico. V soboto se je spet povzpel na Primož nad Kamnikom.

Na Primožu nad Kamnikom je prejel srebrno medaljo za lanskih 200 pohodov in prijateljem sporočil, da je zdaj zdrav.
Za Ivanom Sivcem, enim najbolj znanih in priljubljenih slovenskih pisateljev, tudi med mladimi bralci, je več tednov okrevanja. Zaradi tumorja so mu namreč v ljubljanskem kliničnem centru lani odstranili eno, in sicer levo ledvico. Priznani pisatelj, ki je hvaležen našim zdravnikom, katerih nasvete je seveda upošteval, se je moral zaradi tega za nekaj časa umakniti iz javnosti, tudi zaradi nevarnosti morebitnih okužb, ki bi njegovo telo še dodatno oslabile. A zdaj je Sivec, ki bo maja dočakal lep jubilej, 70. rojstni dan, vsem svojim prijateljem že oznanil veselo novico, da je povsem zdrav. »V soboto sem na Primožu nad Kamnikom prejel srebrno medaljo za lanskih 200 pohodov. Zelo me veseli, da sem jih lani, po operaciji, lahko opravil še trinajst in tako število dopolnil, letos pa seveda vsak dan veselo spet zahajam tja gor v planinski raj. Zdravniki so mi povedali, da sem spet zdrav in da grem lahko veselo naprej – v nove dogodivščine! Pa tudi stare prijatelje, današnje prejemnike medalj, je lepo srečati. In klobuk dol pred oskrbnikom Petrom, ki ima posluh tudi za vse nas, pohodnike,« je Sivec zapisal na družabno omrežje facebook in s tem razveselil številne oboževalce in prijatelje.
70 let bo Ivan Sivec dopolnil maja.

Izšla njegova 150. knjiga

Ivan Sivec se po branosti uvršča na tretje mesto med slovenskimi pisatelji. Lani sta bili namreč, po podatkih cobissa, v slovenskih knjižnicah izposojeni kar 34.302 njegovi knjigi, med njimi največkrat tudi Ne pozabi najine ljubezni, Prihajam vsak dan na breg in Vitezi jutranje zarje. Ravno knjigi z naslovom Prihajam vsak dan na breg, v kateri je Sivec opisal ljubezen med revnim dekletom in mornarjem, ki je skupaj s tovariši izgubil življenje na Jadranskem morju, so pred nekaj dnevi, ob obletnici dogodka, prisluhnili tudi potapljači na otoku Krk in v ta namen v morski grob v spomin na umrle prijatelje položili venec. Sredi decembra lani pa je nekoliko predčasno prišla iz tiskarne že Sivčeva 150. knjiga po vrsti. Gre za zgodovinski roman z naslovom Izgubljeno srce, ki je izšel na 304 straneh. Mimogrede, prejšnji rekorder med pisatelji je bil France Bevk s 124 knjigami. Knjigo je Sivec pisal, kot pravi sam, precej dolgo, v njej pa popisuje ljubezensko zgodbo meniha trapista iz Rajhenburga, zdajšnje Brestanice. Prva velika predstavitev knjige bo 26. januarja na gradu Rajhenburg, ki ji bodo sledile še druge.

Piše tudi za ansamble

Poleg te in vrste drugih knjig, ki so vse po vrsti uspešnice, je Sivec napisal več kot 3000 besedil za narodno-zabavne ansamble, tudi najbolj znane. Izpod njegovega peresa sta nastali dve obsežni monografiji o razvoju narodno-zabavne glasbe pri nas z naslovom Vsi najboljši muzikanti I, 1998 in Vsi najboljši muzikanti II, 2003, napisal je tudi kar nekaj biografij o znanih glasbenikih, tako o obeh bratih Avsenik kot tudi Lojzetu Slaku, pa Ivanki Kraševec Prešeren in Ivanu Prešernu Žanu, izdal je tudi več zbirk besedil, mladinskih proz, pripovedi ter slikanic za otroke. Za Radio Ljubljana oziroma Radio Slovenija je pripravil več kot 1100 polurnih oziroma enournih radijskih reportaž s pretežno pisnim delom, dvajset let pa je dogajanje na glasbeni sceni spremljal in o tem poročal tudi v naših Slovenskih novicah. Kot je Sivec zapisal na družabnem omrežju, kjer ima že prek šest tisoč prijateljev, ga je močno presunilo, kako zelo so se ljudje zanimali za njegovo počutje v težkih dneh na poti okrevanja. Kot pravi, je dobil več kot 500 daljših odzivov, razglednic in pisem. To mu veliko pomeni, in kot vse kaže, je tudi pomagalo. 
Deli s prijatelji