S skejtom v eni in kuhalnico v drugi roki

Nekdanji profesionalni skejter Tibor Rep je presedlal na kulinariko. Že dve leti v projektu REPeat ustvarja izvirne brezmesne dobrote.
Fotografija: Tibor se je kuhanja lotil na drugačen, povsem samosvoj način. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Tibor se je kuhanja lotil na drugačen, povsem samosvoj način. FOTO: OSEBNI ARHIV

Kot profesionalni skejter, mojster izvajanja veščin na rolki, je 41-letni Tibor Rep iz Postojne obredel velik del sveta, poleg udejstvovanja na skejterskih dogodkih pa ga je v krajih, v katerih se je znašel, vselej zanimala tudi hrana. Iz strasti do slednje se je rodil koncept REPeat – priprava jedi po navdihu ali receptih z različnih koncev zemeljske oble. Slastnim, očesu in okusu prijetnim, drugačnim jedem je poleg obilice svežih, lokalnih sestavin skupno to, da so brezmesne.
 

Malo drugačne jedi


S kuhinjo oziroma s hrano je povezan že dolgo, za to, da bo svoje jedi ponujal tudi drugim ljudem, pa se je odločil pred približno dvema letoma. Takrat je odprl svoje podjetje REPeat, ki se ukvarja s cateringom, kuharskimi delavnicami in izdajanjem knjig z recepti. »Ime REPeat (angl. ponavljanje, op. a.) izhaja iz mojega priimka, hkrati pa sem ga izbral glede na zadovoljne goste, ki se radi vračajo, torej ponovijo kulinarično izkušnjo,« pojasni mojster okusov, ki fotografije svojih jedi objavlja tudi na instagramu.
Sedem let je kot profesionalni rolkar tekmoval in nastopal po vsem svetu. FOTO: BLAŽ TURK
Sedem let je kot profesionalni rolkar tekmoval in nastopal po vsem svetu. FOTO: BLAŽ TURK

»Moja hrana je namenjena tistim, ki uživajo v malo drugačnih krožnikih. Gre za brezmesno kuhinjo. Predvsem bi rad, da ljudje vidijo, da je možno tudi z zelenjavo priti do enakega užitka kot z mesom. Promoviram zmanjšanje uporabe mesnih izdelkov v dietah na splošno, sicer pa nikomur ne težim, kako naj se prehranjuje,« pravi. Recepte poleg spleta objavlja v posebnih knjižicah, t. i. foodzinih, te so opremljene z avtorskimi risbami z nepobarvanimi elementi. Knjižica je hkrati pobarvanka za otroke.
 

Od skejterja do kuharja


Pot, ki je Tiborja pripeljala v kulinarične vode, je vse prej kot klasična. »Nikoli nisem razmišljal o tem, da bi bil kuhar, in nikoli nisem hodil v nobeno kuharsko šolo. Sem popoln samouk. Ampak z velikim entuziazmom,« poudarja. Njegova zgodba s kuhanjem je prepletena s še eno njegovo veliko strastjo, skejtanjem. Navdušeni rolkar je pred leti z mojstrskim obvladovanjem trikov na rolki prepričal trgovino s skejterskimi potrebščinami, da ga je izbrala za varovanca. S pomočjo njihovega sponzorstva se je leta 1998 začel udeleževati profesionalnih skejterskih dogodkov in tekmovanj na različnih koncih sveta.
Njegova velika strast se je prelevila v posel, ko je želel biti več z otroki. FOTO: URBAN CERJAK
Njegova velika strast se je prelevila v posel, ko je želel biti več z otroki. FOTO: URBAN CERJAK

»To sem počel kakih sedem let. Prepotoval sem vso Evropo, bil sem v Ameriki. V tem času sem tudi študiral. Potem sem zaključil skejtersko kariero, se posvetil študiju, ga končal in začel delati na RTV, najprej v otroškem in mladinskem uredništvu, potem v informativnem programu. Potem sem novinarstvo pustil. Rodil se mi je otrok in vedel sem, da ga ob takšnem načinu življenja ne bom veliko videl. Začel sem malo več razmišljati o hrani in o tem, kaj drugega bi še lahko z veseljem počel. In sem začel s kuhinjo, ki je bila v mojem življenju od nekdaj prisotna,« se spominja oče desetletnega Gašperja in osemletne Tajde. Skejterski duh ohranja tudi v novi dejavnosti – s pladnji, ki so vsi v obliki rolke, kot pravi, ter z energijo in pristopom, ki sta oba po skejtersko sproščena. Zato svoji hrani rad pravi kar skejt food.
 

Delavnice in miza za osem


Poleg cateringa in kuharskih knjižic REPeat ponuja delavnice za otroke. »Na njih poskušam otrokom približati kuhanje na zabaven način. To je stvar, ki jo počnem najraje od vseh dejavnosti. Zdi se mi pomembno, da vzgajamo ta mičkene, ki bodo potem vzgajali svoje otroke. Otrokom poskušam povedati, da ni nujno, da jemo vsak dan meso. Ne spodbujam jih k vegetarijanstvu ali veganstvu. O tem se bodo odločali pozneje v življenju. Je pa dobro, da vključujejo zelenjavo v svoje jedilnike,« meni.


Sredi aprila bi moral zaživeti še en projekt REPeat, a je njegov zagon, kot številne reči v teh dneh, ustavil novi koronavirus. »Trenutno preurejam del hiše, kjer bosta kuhinja in jedilnica z velikansko mizo v obliki skejta. Kdor bo želel, bo rezerviral stol na določen datum in prišel poskusit moje jedi. Odprtje je bilo predvideno za 17. aprila, a bo glede na situacijo malo pozneje,« sklene. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije