PRETRESLJIVE IZPOVEDI

Resnične zgodbe o spolnih zlorabah in nasilju

Objavljeno 23. junij 2019 17.52 | Posodobljeno 23. junij 2019 17.52 | Piše: A. K.

Te dni je izšla pretresljiva knjiga z naslovom Sama si si kriva.

Avtorica knjige Sama si si kriva Gordana Stojiljković
FOTO: Igor Mali
TE DNI je luč sveta ugledala knjiga z naslovom Sama si si kriva avtorice in novinarke Gordane Stojiljković, ki pripoveduje o Alenki, Simoni Nini in Monici, ki so živele v svetu, polnem zlorab in nasilja.

Njihove življenjske zgodbe se berejo kakor grozljivka, v kateri napetost ne popusti – le da so resnične. Avtorica nas je popeljala v svet, ki ni lep. »V svet, ki je bil poln zlorab, nasilja, trenutkov, ki so mejili na blaznost, ko so se moje punce spraševale, ali so pri zdravi pameti.

image
Zgodbe v novi knjigi Sama si si kriva so resnične. To so življenjske izpovedi treh Slovenk, ki so živele v svetu, polnem zlorab. FOTO: Igor Mali
Njihove življenjske zgodbe prej kot kriminalko pišejo grozljivko, ko napetost niti za hip ne popusti. Zgodbe, ki so nastale na podlagi osebnih pogovorov in njihovih zapisov, so krute. In o krutih, grdih rečeh ne moreš pisati lepo. Zgodbe, ki so jih živele moje tri punce, so njihova resnica,« uvodoma pove avtorica in doda, da je zlorabljen človek nedvomno zaznamovan človek.

»Zlorabljen človek ne pojmuje sveta tako kot tisti, ki ni bil. Velikokrat sem bila pred dilemo, ali te spolna zloraba zaznamuje za vedno, koliko te zaznamuje in kaj lahko narediš, da te ne bi dokončno zaznamovala. Ena od zlorabljenih žensk mi je nekoč dejala: zaznamovalo me je do konca, a sem se odločila, da te nalepke ne bom vzela negativno, temveč bom iz tega naredila nekaj dobrega,« še pravi avtorica.

Zgodbe, ki so jih živele moje tri punce, so njihova resnica.

Predgovor v knjigi je spisala Zvezdana Mlakar, ki je na žrtve ponosna, da so lahko stopile iz sence, se opogumile in spregovorile o grozljivih krivicah, ki so se jim dogajale. »Objemam vas, ker ste si nadele obraz in ste iz krvi in mesa. Zdaj ima vaše življenje smisel, zdaj je vaš boj dobil odblesk konkretnosti, odprle ste svoja srca in spustile svoje okostnjake v svet. In naj se javi tisti, ki nima okostnjakov v omari, naj se javi tisti, ki se mu roka še ni sprožila proti drugemu človeku. Daj Bog, da se najdete med nami, tisti, ki niste podlegli. Tudi če se roka ni dotaknila drugega in ste jo vmes spremenili v črnega metulja slabega trenutka, v vseh nas spijo jeze, bolečine in zlovešče misli. Mogoče ste jo spremenili v pikro besedo, ki zabija žeblje v srce, mogoče pa ste jo zavpili v veter, da jo je pravi čas odneslo,« je zapisala med drugim. 
Deli s prijatelji