Rekorder v dresu ima zdaj tudi biografijo

Legenda Uroš Zorman je sklenil kariero, a je ostal v rokometu kot trener. Na police je prišla njegova biografija.
Fotografija: Nekdanji kapetan je dobil biografijo. FOTO: ZALOŽBA VIDA
Odpri galerijo
Nekdanji kapetan je dobil biografijo. FOTO: ZALOŽBA VIDA

Rojstvo knjige je praznik za narod, v tem primeru pa tudi za šport, saj je v minulih koronadneh luč sveta ugledala biografija Uroša Zormana, rokometnega asa, ki je po koncu kariere ostal v rokometu – danes deluje v poljskih Kielcah, opravlja pa tudi vlogo pomočnika selektorja Ljubomirja Vranješa v slovenski reprezentanci.

 

1000 izvodov


Knjiga je pred dnevi izšla pri Založbi Vida, ki jo vodi Valentina Smej Novak. »Naklada znaša 1000 izvodov, prvi so že na pošti in bodo vsak hip pri kupcih,« ponosno pove avtor Lojze Grčman.
 

50 pogovorov


»Vesel sem, ker je to končano. Prišel sem do konca projekta, ki je bil v zadnjih mesecih v središču mojega prostega časa: od načrtovanja, snovanja, dogovarjanja s sogovorniki, intervjujev, pretipkavanja, oblikovanja besedila do knjige. Želel sem napisati malce drugačno biografijo. Uroševo življenjsko pot sem želel pokazati s pomočjo zanimivih pogovorov z njegovimi sopotniki. Več kot 50 ljudi je spregovorilo o njem,« pove Grčman, ki pojasni, da je knjiga razdeljena na 40 poglavij, posamezni akterji pa so združeni v določenih delih.


Dragan Gajić, Sebastjan Skube in Blaž Janc so na primer v skupnem poglavju povedali, kako so si z njim delili sobo v klubu in reprezentanci. Avtor in Uroš Zorman sta se poklonila tudi legendarnemu trenerju Miru Požunu, ki je žal preminil v preveč zgodnji fazi nastajanja knjige. »Sem pa zelo vesel, ker je eno poglavje posvečeno prav Požunu; z Urošem sta skupaj osvojila evropski naslov s Celjem 2004; o Miru govorita Uroš in Sergej Rutenka,« še doda Grčman.
 

Uroš rad bere


V izjemno zanimivem poglavju nastopa tudi predsednik poljskega kluba Kielce Bertus Servaas, ki je Uroša prepričal, da je sprejel ponudbo tedaj še zdaleč ne tako slovitega kluba, kot je zdaj, še razkrije Grčman, ki meni, da je v slovenskem športu takih in podobnih knjižnih del glede na število izjemnih zgodb posameznic in posameznikov preprosto premalo!


»Občutki so dobri, vesel sem tega dela. Sprva morda nisem bil tako navdušen nad idejo, zdaj pa priznam, da je izpadlo zelo dobro,« pa je delo pohvalil tudi glavni akter Uroš Zorman, ki je tudi sam ljubitelj knjig – najraje seže po biografijah športnikov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije