TEŽAVE

Prifarci na tonsko vajo, njihov Mitja pa na urgenco

Prifarski muzikanti so začeli niz šestih koncertov ob svoji 30-letnici. Prvega so pripravili v Vojniku, a so še zjutraj trepetali za pevca Ferenca. 
Fotografija: Prifarski muzikanti so kljub težavam še isti večer v Vojniku pripravili nepozaben koncert. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Prifarski muzikanti so kljub težavam še isti večer v Vojniku pripravili nepozaben koncert. FOTO: osebni arhiv

V soboto so Prifarski muzikanti v Vojniku pripravili prvega v nizu šestih koncertov v čast praznovanja svoje 30-letnice. A ni manjkalo veliko, da bi bili primorani koncert odpovedati, saj je njihov glavni vokalist in povezovalec programa Mitja Ferenc prav na ta dan ostal brez glasu. Težave so se menda začele že v četrtek, na Martinovi večerji za rotarijance, v petek pa se je stanje slabšalo iz ure v uro.
 

Niso pomagali ne spreji ne žajbelj


»Nič ni pomagalo, nobeni spreji, šumeče tablete, čaji, žajbelj, zdravila za odpornost. V soboto zjutraj je bil popolnoma brez glasu. Zato je poklical znanega pevca in pedagoga, ki ima s tem kar nekaj izkušenj, in ta mu je svetoval, naj gre na urgenco. In tako je Mitja, namesto da bi se odpeljal v Vojnik na tonsko vajo in generalko, pristal na ljubljanski urgenci, kjer so mu svetovali inhalacije, medrol in čim manj naprezanja. V Vojniku pa je nanj čakalo prek sto nastopajočih. In okoli poldneva je nastala prava panika, saj je šef ​Martin Marinč ugotovil, da je vrag odnesel šalo,« nam je razkrila Mitjeva življenjska sopotnica, znana televizijka Rosvita Pesek.
Glavni vokalist Mitja Ferenc je v soboto zjutraj ostal brez glasu. FOTO: osebni arhiv
Glavni vokalist Mitja Ferenc je v soboto zjutraj ostal brez glasu. FOTO: osebni arhiv

Mitja se je po obisku urgence odpeljal v Vojnik in na generalki nekaj pesmi po tiho vendarle odpel, a negotovost je bila velika, zato so prifarci pripravili načrt B in na ramena gostov naložili več programa, kot je bilo prvotno zamišljeno. »A bolj ko se je koncert bližal, boljši glas je imel Mitja in tako so ga lahko izpeljali, kot so si zamislili. Na srečo,« nam je povedala Rosvita.

In še, da se Mitju kaj takega v 40-letni karieri še ni zgodilo. Pa so peli, plesali in preigrali vse noči, že kot Maroltovci, pa v ansamblu Vilija Petriča, pri Planšarjih, a tega, da bi ostal brez glasu, ne pomni. In to na dan prvega od šestih velikih koncertov, ki so pred prifarci, ki so pol leta vadili in živeli samo za to, da se bodo zdaj pokazali v najboljši luči. Potem pa se zgodi nekaj tako nepričakovanega. Zato srčno upajo, da se kaj takega ne bo ponovilo.
 

Med najboljšimi etno skupinami pri nas


Prifarski muzikanti, ki prihajajo iz majhne vasi Fara ob Kolpi v občini Kostel, s pesmijo in vižami že tri desetletja ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko glasbo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine pri nas. Zato ne preseneča, da poslušalci posebno težko čakajo na njihove zdaj že tradicionalne jesenske koncerte v Cankarjevem domu.
Prifarski muzikanti so kljub težavam še isti večer v Vojniku pripravili nepozaben koncert. FOTO: osebni arhiv
Prifarski muzikanti so kljub težavam še isti večer v Vojniku pripravili nepozaben koncert. FOTO: osebni arhiv

Poleg pevca Mitje Ferenca, ki igra na berdo in kitaro, so prifarci še Martin Marinč, šef skupine, ki igra navadno harmoniko, na tamburico igra Valentin Južnič, na violino Jernej Pečak, na brač Brane Počkar, na bugarijo in kitaro Uroš Obranovič, na klavirsko harmoniko pa Toni Obranovič.


Jubilejno leto so začeli s tradicionalnim novoletnim koncertom na Blejski praznični promenadi, zatem pa prepotovali Slovenijo. Še v tem tednu, v soboto, jih čaka koncert v Novi Gorici, 22. novembra v Žalcu, sledili pa bodo kar štirje koncerti od 24. do 26. novembra v Cankarjevem domu v Ljubljani s številnimi glasbenimi prijatelji.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas