VIKA GRIL

Poslovila se je legendarna slovenska igralka, bila je med najbolj izobraženimi svoje generacije

Vika Gril je sodelovala v SNG Drama Ljubljana, v znatni meri pa je nastopala tudi v radijskih igrah in nekajkrat tudi na televiziji.
Fotografija: Vika Gril je sodelovala v SNG Drama Ljubljana, v znatni meri pa je nastopala tudi v radijskih igrah in nekajkrat tudi na televiziji. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Vika Gril je sodelovala v SNG Drama Ljubljana, v znatni meri pa je nastopala tudi v radijskih igrah in nekajkrat tudi na televiziji. FOTO: Pixabay

Umrla je gledališka in filmska igralka Vika Gril. Stara je bila 99 let. Razen v SNG Drama Ljubljana je sodelovala tudi v Eksperimentalnem gledališču, v znatni meri pa je nastopala tudi v radijskih igrah in nekajkrat tudi na televiziji. Leta 1955 je nastopila v filmu Trenutki odločitve režiserja Františka Čapa.

V prvih desetletjih igralske poti je v Drami ustvarila veliko izjemnih vlog: od mladostnih do karakternih, a tudi veselih in komičnih. Začela je predvsem s Francko v Kralju na Betajnovi in z Nežko v Linhartovem Matičku, a tudi z Lenčko v Finžgarjevi Razvalini življenja, da je zatem posegla že po naslovni vlogi v Lorcovi Yermi.

Kmalu nato je že bila radoživa Katarina v Ukročeni trmoglavki. Sledile so še številne vidne vloge najrazličnejših odrskih zvrsti v delih, kot so Molierov Žlahtni meščan, Izsiljena ženitev in Šola za može, ali pa Višnjevskega Optimistična tragedija, oz. Kreftovi Kranjski komedijanti.

Sodila je med najbolj izobražene igralke svoje generacije

Rodila se je 20. julija 1924 v Preddvoru pri Kranju. Sodila je med najbolj izobražene igralke svoje generacije. Že v času gimnazijskih let je študirala deklamacijo in dramsko igro, po maturi pa je absolvirala slavistiko na ljubljanski Univerzi; od leta 1946 do 1950 je bila poleg tega še redna slušateljica na Akademiji za igralsko umetnost, kjer je dokončala študij na oddelku za dramsko igro in umetniško besedo.

Razen v filmu Trenutki odločitve je zaigrala tudi v filmih Vest in pločevina (1974) in Dekameron (1971), navaja mednarodna spletna podatkovna baza o filmih IMDb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije