VELIKANSKI USPEH

Poglejte to mlado Slovenko, pokorila si je svet

Absolutna zmagovalka svetovnega prvenstva je Danaja Grebenc. V finale so se uvrstili še trije učenci Glasbene šole Klemna Rošerja.
Fotografija: Danaja Grebenc je absolutna zmagovalka svetovnega pokala v harmoniki. FOTO: Arhiv GŠ RoŠer
Odpri galerijo
Danaja Grebenc je absolutna zmagovalka svetovnega pokala v harmoniki. FOTO: Arhiv GŠ RoŠer

Društvo Button Akordion Rocks Club iz Kanade je organiziralo prvi svetovni pokal v igranju klavirske, kromatične in diatonične harmonike v polkah in valčkih. K sodelovanju so povabili tudi mednarodno uveljavljenega harmonikarskega virtuoza in mentorja Klemna Rošerja, ki je bil eden od treh članov strokovne žirije. Poleg njega je ta čast pripadla še dvema mednarodno priznanima harmonikarjema, in sicer Matthewu Lebarju iz Kanade ter Alexu Meixnerju iz ZDA.
Klemen Rošer, mentor številnih uspešnih harmonikarjev, je bil član strokovne žirije. FOTO: Osebni Arhiv
Klemen Rošer, mentor številnih uspešnih harmonikarjev, je bil član strokovne žirije. FOTO: Osebni Arhiv

»Tekmovanje bi moralo potekati v Torontu v Kanadi, a so se organizatorji glede na epidemiološke razmere odločili, da ga izvedejo s spletnimi nastopi tekmovalcev. V finalni del pa se je uvrstilo 14 tekmovalcev,« nam pove Klemen Rošer, ki je imel na tekmovanju tudi tri svoje učence. To so bili Danaja Grebenc in Zala Praper Šipek ter Kevin van den Eijnden z Nizozemske. Poleg Rošerjevih učencev so v finalu nastopili še trije Slovenci, in sicer Gašper Štajnar, učenec Glasbene šole Roberta Goterja, Zlatko Mohorič ter Aljaž Mauko, učenec Matjaža Kokalja. Slednji je v skupni razvrstitvi zasedel odlično tretje mesto. Prav tako je bil tretji z diatonično harmoniko in prvi s klavirsko v svoji starostni skupini Gašper Štajnar.

Zala Praper Šipek je dosegla največ točk v svoji starostni kategoriji. FOTO: Arhiv GŠ RoŠer
Zala Praper Šipek je dosegla največ točk v svoji starostni kategoriji. FOTO: Arhiv GŠ RoŠer
Zala Praper Šipek je dosegla najvišje število točk v svoji starostni skupini, Kevin van den Eijnden pa je poleg zmage v svoji starostni skupini dosegel še izjemno drugo mesto v skupni razvrstitvi. Najuspešnejša med vsemi pa je bila Korošica Danaja Grebenc iz Dravograda, ki si je priigrala naziv absolutne zmagovalke svetovnega pokala v harmoniki za leto 2021. Kot je povedala po tekmovanju, ki se je odvijalo v začetku avgusta, ji tudi ta naslov kot prav vsaka osvojena nagrada oziroma zmaga veliko pomeni. Si je pa zelo želela z družino odpotovati v Kanado, a jim je korona žal prekrižala načrte. »Že več let imamo v načrtu, da bi odpotovali v Kanado, saj sem od tam prejela že veliko povabil. To tekmovanje v Torontu bi moralo biti že lani, ko smo že imeli rezervirane in celo plačane letalske vozovnice, obenem bi to združili z dopustom. A je žal vse odpadlo. In ker tudi letos zaradi epidemioloških razmer tekmovanja ni bilo mogoče izpeljati drugače, so se organizatorji pač odločili za izvedbo prek spleta. Čeprav je drugače, je super, da je vsaj bilo. In seveda sem novega uspeha zelo vesela,« je dejala Korošica, ki si nekoč želi imeti svoj narodno-zabavni ansambel. 
Aljaž Mauko je v skupni razvrstitvi zasedel tretje mesto. FOTO: Arhiv Zhl
Aljaž Mauko je v skupni razvrstitvi zasedel tretje mesto. FOTO: Arhiv Zhl

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije