ZDRAVLJICA

Okorn: Nehajmo biti skrajni desničarji, fašisti in komunisti (VIDEO)

Režiserja so nekateri napadli, da je režiser skrajne desnice.
Fotografija: Mitja Okorn. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Mitja Okorn. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na državni proslavi ob 30. obletnici samostojnosti naše države je zbrane navdušila tudi stvaritev režiserja Mitje Okorna, ki je filmsko upodobil Zdravljico in jo preoblekel v moderno opravo. Medtem ko je večini državljanov kratki domoljubni film vzbudil kurjo polt, so se našli tudi posamezniki, ki so Okornu očitali, da je režiser skrajne desnice. Kot je dejal v oddaji 24ur zvečer, sam ljudi ne deli na leve in desne, poudaril je pa tudi, da so ljudje z obeh polov v 90 odstotkih v resnici 'fajn' ljudje. 

image_alt
Poglejte, kaj je za proslavo pripravil Mitja Okorn (VIDEO)


To, kakšne bodo reakcije na eni in drugi strani, je po besedah Okorna predvidljivo. »Jaz sem si vedno želel režirati državno proslavo, kjer bi jaz lahko naredil vso zgodovino Slovenije z arhivskimi posnetki.« To je želel storiti na poseben način, da bi to gledali tudi mladi. 
 

Okorn: Tega ne smemo jemati kot samoumevno


»Nobena vlada doslej ni imela interesa, poguma, časa, denarja. Zdaj so me pa oni poklicali in dejali, da bi naredili Zdravljico z arhivskimi posnetki od začetka EU do danes. Sem rekel, super, če mi dovolite narediti Zdravljico na novo, da jo naredim kot Stairway to Heaven (uspešnica skupine Led Zeppelin, op. p.),« je dejal Okorn. Kot pogoj je postavil tudi, da bi za skladatelja vzeli njegovega poljskega prijatelja, s katerim sta v preteklosti že veliko sodelovala. Pristojni so na vse to pristali.

Kot pravi Okorn, je s filmom želel pokazati, kako daleč smo prišli od konca druge svetovne vojne, ko je bila Evropa v razsulu, pa vse do danes. In da ničesar ne smemo jemati za samoumevno, ker se lahko že jutri vse znova poruši. »Nehajmo se kregati, nehajmo biti skrajni desničarji, fašisti, komunisti, temveč bodimo ponosni Slovenci in dajmo spoštovati drugače misleče.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije