V ČETRTO

Odzivi na Emo 2018: Lea Sirk je vsaj pela v slovenščini

Primorka je s pesmijo Hvala, ne! zmagala na letošnji Emi. Izvajalci so raje peli v angleščini, voditelji razočarali.
Fotografija: Spet sta bila druga. FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Spet sta bila druga. FOTO: Mediaspeed.net

LJUBLJANA – Odzivi ljudstva na zmagovalko Eme 2018, 28-letno Leo Sirk, rojeno v Kopru, s stalnim bivališčem v Izoli, mamo dveh predšolskih deklic, so bržkone vzpodbudnejši, kot jih je bil deležen lanski zmagovalec Omar Naber. Ta ni mogel mimo očitkov, da mu stric iz ozadja, šef razvedrilnega programa, nesebično pomaga pri vseh uspehih v domeni razvedrilnega programa javne televizije.


Lea Sirk potuje na Portugalsko. FOTO: Mediaspeed.net
Lea Sirk potuje na Portugalsko. FOTO: Mediaspeed.net

Kletvice so boljše v angleščini

O tem, da je karizmatična Primorka izjemna vokalistka, ni dvoma, prenekateri dvom pa se poraja o všečnosti pesmi Hvala, ne!, za katero se je, pohvalno in zadnji trenutek, odločila, da jo tudi na finalnem večeru zapoje v slovenščini. No, kam smo prišli, da smo zadovoljni že s tem, da Slovenci pojemo v svojem jeziku, je druga zgodba, a zgolj za ilustracijo – od štirih pesmi v spremljevalnem programu finalnega večera smo slišali eno v slovenskem jeziku, tri pa v angleščini. Če k tej beri prištejemo še dve tekmujoči v angleškem jeziku (Glow Ine Shai in Promise BQL), jih je bilo, zadovoljni ali ne, pet anglosaških umotvorih ter sedem žalostink v maternem jeziku. No, ob pisanju slovenskega besedila je, tako Sirkova, preklinjala, ker naj bi zloženke v angleškem jeziku takoj zvenele dobro, pri maternem jeziku pa je vložen trud, upoštevajoč kletvice, večkratni.


Voditeljski par ni navdušil. FOTO: Mediaspeed.net
Voditeljski par ni navdušil. FOTO: Mediaspeed.net

Z navedkom se strinjata brata Piletič alias BQL, ki bi, če bi štel glas ljudstva, odšla na Pesem Evrovizije lani in letos, ker pa se je spet vmešala strokovna komisija in žirija, sta spet pristala na drugem mestu. Anej je tako rekel, »da je v angleščini morda lažje pisati, ker se tam toliko bolj odklopiš in si popolnoma v neki umetniški svobodi«. Še ena cvetka oziroma dve sta prišli iz ust Izolanke Lare Kadić Podreka, umetniško Lara Kadis, četrtouvrščene, ki je izjavila, da »je do zdaj enkrat na mesec od štiri do pet dni preživela pri svojem učitelju petja«, pa da veliko vadi, toliko, da je »zaverovana vase in v to, da bo dobro odpela«.

Nuška Drašček je zapela pesem Ne zapusti me zdaj. FOTO: Mediaspeed.net
Nuška Drašček je zapela pesem Ne zapusti me zdaj. FOTO: Mediaspeed.net

V četrtem poskusu

Za Sirkovo je bil letošnji nastop na Emi četrti poskus, potem ko je prvič tekmovala leta 2009 (9. mesto), 2010. (10. mesto), 2017. pa ni prišla do finala. V tujini izobražena flavtistka je zdaj slavila s soavtorjem glasbe in aranžmaja Tomyjem DeClerquem. Če je kanček navdiha za Hvala, ne! našla v pred enajstimi leti izdani R&B pesmi Work v izvedbi Kelly Rowland, je idejo za pričesko morebiti dobila pri Elzi iz Ledenega kraljestva, pri čemer je njeno kito modificirala z roza barvo ter z zabritim delom druge strani lasišča. No, štiri okvirje, ki so bili odrski rekviziti, je, mimogrede, napravil Lejin sosed iz Izole.
Voditeljski par, 36-letni Vid Valič (rojstni dan je praznoval včeraj) in 21-letna Sara Briški Cirman, po umetniško Raiven, ki je izjavila in nič udarila mimo, da je slovenski glasbeni okus deset let za svetom, je bil usklajen. Ne le v podobnosti fizionomije obraza, vitki postavi, ampak tudi v duhamornem vodenju. Pri Raiven, sicer odlični glasbenici, je bilo čutiti togost, pomanjkanje energije, Valič pa s svojimi dovtipi ni požel smeha. Popolni kolaps zdrave pameti pa je bil, ko se je okoli pete minute neposrednega prenosa, v prestižnem terminu najbolj gledane slovenske oddaje, pojavila hrvaška starleta Andrea Andrešić alias Andrea Andrassy. Povabil jo je njen prijatelj Valič, njen prihod in honorar je požegnal Mario Galunič, šlo pa bo, kakopak, na račun plačnikov televizijske naročnine.

Ne povrnejo niti stroškov

Andrea Andrešić je kvasila neumnosti o piščancih. Foto: Facebook
Andrea Andrešić je kvasila neumnosti o piščancih. Foto: Facebook

Zagrebčanka, ki jo je bilo mučno poslušati, ko je kvasila nerazumljivosti o piščancih, se na hrvaškem nacionalnem programu ne pojavlja niti v nočnem programu niti vremenski napovedi, naši pa so jo zavihteli na tron – v prime time. Z Valičem se je strinjala, da nas politika razdvaja, a da glasba združuje, kako je nespoštljivo do naših glasbenikov, ki prav zaradi stampeda hrvaških izvajalcev preživljajo težka leta na domačih tleh, televizijci pa so šli to pot s posmehom našemu narodu še dlje, poleg hrvaških spremljevalnih vokalistk, avtorjev, pevcev, ki so pri nas reden pojav, zdaj plačujemo starlete, ki v polomljeni slovenščini vodijo nacionalni izbor. Po drugi strani pa nastopajoči za sodelovanje na Emi ne dobijo honorarja, RTV Slovenija jim ne povrne niti morebitnih stroškov. Tako so televizijci izjavili za Slovenske novice, »da so izvajalci s tem seznanjeni in nastop na Emi razumejo kot najboljšo možno promocijo svoje skladbe in ustvarjalnosti. Zaradi finančnih omejitev je bila taka odločitev nujna in velja za vse naše festivale.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije