USTVARJALNO

Ni le lep, je tudi mojster za rižote in šarkelj (FOTO)

Matjaž Kumelj je ljubitelj kitajske hrane. Kuho je prilagodil načinu življenja.
Fotografija: V kuhinji je menda pravi mojster. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
V kuhinji je menda pravi mojster. FOTO: Osebni arhiv

Matjažu Kumlju prijatelji v šali sem ter tja rečejo, da bi ga z le malce bolj poševnimi očmi zlahka zamenjali za Kitajca. Matjaž Kitajcem ni preveč podoben, je pa zato mojster za kitajsko hrano. Njegova najljubša jed je rižota in pripraviti jo zna na sto in en način. »Jedi nikoli ne naredim iste. Vedno se spomnim česa novega in dodam kaj drugega. Rad eksperimentiram in dodajam različne sestavine, to mi je velik izziv. Rižota je še vedno rižota, a vsakič drugačna,« pravi. Kuhati ga je naučila mama, o kateri pravi, da je mojstrica. Matjaž je z leti tudi sam postal kuharski mojster in ga danes mama rada vpraša za kakšen recept.

Zaradi zdravega načina življenja je na njegovem krožniku precej pogosto zdrava hrana. FOTO: Facebook
Zaradi zdravega načina življenja je na njegovem krožniku precej pogosto zdrava hrana. FOTO: Facebook
»Poznam osnove, drugo pa prepuščam ideji in navdihu. To se mi zdi čar kuhinje. Da jed malce ustvariš tudi po svoje. Vedno se ne posreči, običajno pa dobiš naravnost zanimive in okusne jedi. Privlačnost je v tem, da jed še vedno ostane to, kar je,« doda. Ni čudno, da njegovi prijatelji pogosto navržejo, češ, kdaj te bomo oženili, a obenem po tihem upajo, da vendarle ne tako kmalu in da bo priložnosti za razvajanje brbončic še veliko. Matjaž obožuje zelenjavo, saj že leta živi zdravo in se tako tudi prehranjuje.

Njegov zajtrk je že dolgo sestavljen iz kosmičev, medu, cimeta in beljakov. V kuhinji zelo redko peče, veliko raje kuha. »To je rutina zdravega življenja. Ko sem začel redno trenirati in skrbeti za telo, sem opustil tudi pečenje v olju in cvrtje. Če pečem, imam občutek, da vse tako pripravljene jedi dišijo enako. Pri kuhanju je drugače, tudi hrana obdrži več mineralov, vitaminov in drugih snovi,« pove. Pravi mojster je v pripravi šarklja.

»Zanimivo se mi zdi, da tega ni več, ker gre za hitro in preprosto pripravljeno jed. Spekel sem jih res veliko, v nekaterih obdobjih tudi vsak drugi dan. Obiskom je všeč. Še vedno ga pogosto pripravim, sam pa ga kljub temu ne jem več toliko,« še pove.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije