ŽALNA SEJA

Zvezdan Martić: Sašo Hribar se je do zadnjega boril

V prostorih RTVS so se zaposleni z žalno sejo poklonili pokojnemu radijskemu voditelju.
Fotografija: Sašo Hribar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Sašo Hribar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Zaposleni na RTV Slovenija so se danes ob 13. uri zbrali v čast radijskemu voditelju in satiriku Sašu Hribarju, ki je v petek umrl v 64. letu starosti in je pomembno zaznamoval slovenski prostor. Imeli so žalno sejo Sveta Radiotelevizije Slovenija, ki jo je na drugem programu prenašala TV Slovenija.

Udeležili so se je tudi ustvarjalci oddaje Radia Ga Ga, med drugim Srečo KatonaTilen Artač, Jure Mastnak, Aleksander Pozvek, Valentina Plaskan in Marko Cirman. Na seji je imelo govor več oseb. Med govorci je bil tudi predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. Pokazali so nekaj izsekov z Radia Ga Ga in z njimi spomnili na odlične imitacije, ki jih je Hribar izvajal. Na seji je bilo eno mesto za mizo rezervirano tudi za Hribarja, a je ostalo, na žalost ogromnega števila Slovencev, prazno.

Po žalni seji Sveta RTV Slovenija je v avli Radia Slovenija komemoracija.

Bil je glasen in v prvih vrstah

»Sašo je bil naš soborec. V času, ko se večina bori zgolj za lastne pravice in ugodnosti, se je Sašo boril za svobodo. Svobodo sodelavcev, svobodo medijske hiše, ki ji je z vsem srcem pripadal. Mnogi so bili tiho, mnogi so se skrili, mnogi so sodelovali, Sašo pa je bil glasen in v prvih vrstah. Največji sovražnik svobode je zadovoljen suženj. Sašo je do zadnjega izražal svoje nezadovoljstvo. Do zadnjega se je boril. Bitka za svobodo pa ni nikoli dokončno dobljena. Upam, da Sašo ve, da bomo tudi v njegovem imenu nadaljevali. Sašo, hvala,« je na seji dejal Martić.

Legendarnemu satiriku je govor posvetil tudi predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici. »Sašo Hribar je bil in ostaja legenda RTV Slovenija. Za in z RTV Slovenija je živel 38 let. Legendarni radijski voditelj, programski pionir, vrhunski satirik. Neumorno je raziskoval in premikal meje radijskega etra in enako drzno humorja. Bil je pronicljiv, oster in duhovit družbeni komentator in kritik,« je dejal.

»Nenadoma smo izgubili izjemnega sodelavca, novinarja, radijskega voditelja, satirika in prijatelja,« je RTV že pred sejo zapisal na facebooku. Dodali so, da se bodo z žalno sejo »poklonili legendarnemu radijskemu voditelju, borcu za pravice delavcev in človeku, ki si je do zadnjega prizadeval za kakovost našega javnega medija in bil na humoren način kritičen do družbene realnosti«.

Družbena omrežja so vse od Hribarjeve smrti polna izrazov žalosti, šoka in spominov nanj. Številni ga opisujejo kot legendo slovenskega radia in satire, kot človeka, ki jih je ob petkovih dopoldnevih spravljal v smeh, njegovi sodelavci pa tudi kot globokega in razmišljujočega človeka.

Oddaje v taki obliki ne bo več

Imitatorja Aleksandra Pozveka so na Radiu 1 vprašali o usodi legendarne radijske oddaje Radio Ga Ga in povedal je, da oddaje v taki obliki ni več: »Ker je ne more biti. Ker nima več svojega očeta, sina in svetega duha. Vse to je bil Sašo.«

Zadnjo oddajo, ki jo je Hribar s sodelavci (Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc MravljaValentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman) ustvaril na dan smrti, lahko poslušate tukaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije