Miha in Dejan spet priredila svetovno uspešnico

Miha Debevec in Dejan Kušer sta se s harmoniko lotila uspešnice skupine A-ha. Avtor priredbe je Miha, režiserka videospota pa izjemna Dafne Jemeršič.
Fotografija: Miha Debevec in Dejan Kušer sestavljata uspešen harmonikarski duet. FOTOGRAFIJE: ARHIV IZVAJALCA
Odpri galerijo
Miha Debevec in Dejan Kušer sestavljata uspešen harmonikarski duet. FOTOGRAFIJE: ARHIV IZVAJALCA

Te dni je luč sveta ugledal nov videospot dua harmonik, ki ga sestavljata priznana asa Miha Debevec in Dejan Kušer. Tokrat sta virtuozna glasbenika izvirno priredila kultno zimzeleno pop uspešnico skupine A-ha z naslovom Take On Me. Avtor priredbe je Miha Debevec, režisersko taktirko pa je prevzela izjemna filmska ustvarjalka Dafne Jemeršič, ki se je v preteklosti že podpisala pod nekaj vrhunskih izdelkov izvajalcev, kot so Siddharta, Severina, Magnifico, Nina Pušlar in drugi. Videospot je bil posnet v Ljubljani, v njem pa se, poleg obeh harmonikarjev, pojavlja še nekaj igralcev, ki uprizarjajo pravljično zgodbo iz čarobne dežele. To so Jasmina Sajko, Pija in Nik Kržič, kostumografinja in scenografka je bila Slavica Janošević, asistent scenografije Gašper Tesner, za fotografijo, luč in kamere so poskrbeli še Darko Herič, Vito Pešič in Dejan Štefančič - Štef.

Miha Debevec igra diatonično, Dejan Kušer pa klasično harmoniko, a povsem drugače, kot smo vajeni.
Miha Debevec igra diatonično, Dejan Kušer pa klasično harmoniko, a povsem drugače, kot smo vajeni.


Gre za uspešna ustvarjalca Miho Debevca, ki igra diatonično harmoniko, in Dejana Kušerja, ki igra klasično, že vrsto let pa uprizarjata tako imenovani spopad harmonik v glasbi, s čimer dokazujeta, da sta po načinu igranja in tudi zvenu različni harmoniki še kako kompatibilni. Še posebno če igrata Debevec, ki je večkratni absolutni zmagovalec na diatonični harmoniki na nekaterih najprestižnejših tekmovanjih na svetu in ki je že igral v New Yorku, Bruslju, Berlinu, Stockholmu, na Floridi in v Teksasu, ter Kušer, ki je magistriral na ljubljanski akademiji za glasbo. Sodeloval je z mnogimi komornimi zasedbami, tudi pod mentorstvom Tomaža Lorenza, zdaj pa kot profesor harmonike svoje znanje prenaša na mlajše generacije. Izvajalca dosegata prepoznaven glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila, glasba prerašča v druge, zahtevnejše zvrsti. Z združitvijo obeh vrst harmonik so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene. Njun opus obsega priredbe od klasične in popularne ter vse do etnoglasbe z najrazličnejših koncev sveta. Pred dvema letoma, denimo, sta inovativno priredila prav tako kultno uspešnico In the army now slovite skupine Status Quo, katere izvirna avtorja sta brata F. D. in R. Bolland, avtor priredbe za duo harmonik pa je bil prav tako Miha Debevec. Še ta mesec ju bomo videli v dokumentarnem filmu na TV Slovenija z naslovom Tipično slovensko, tema bodo različni fenomeni, 29. januarja pa bo na vrsti oddaja, v kateri bo govor prav o harmoniki na Slovenskem.
S snemanja videospota za Take On Me
S snemanja videospota za Take On Me


Nedeljsko kosilo, goveja juha, narodno-zabavna glasba in frajtonarica stereotipno veljajo za tipično slovenske. Koliko in v čem je harmonika, po svetu razširjen inštrument, zares naša, posebna, kako o njej razmišljajo in kaj na njo igrajo in ustvarjajo, bodo v besedi, sliki in z glasbo govorili naši uveljavljeni harmonikarji Janez Dovč, Sašo Avsenik, Marko Hatlak in tudi Miha Debevec, ki s svojimi inštrumenti vstopajo v (ne)tipične glasbene zvrsti: od ljudske in narodno-zabavne do klasične in pop. S svojo tehtno, strokovno besedo pa bo harmoniko v širši kontekst časa in družbe postavil antropolog in etnolog profesor dr. Rajko Muršič. Pri oddaji so sodelovali scenaristka Milica Prešeren, režiserka Urška Žnidaršič, direktor fotografije Aleš Živec in montažer Martin Kastelic

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije