OBLETNICA POROKE

Melania že 15 let občuduje Donaldove noge

Objavljeno 22. januar 2020 20.36 | Posodobljeno 22. januar 2020 20.37 | Piše: E. B.

Prvi par ZDA praznuje obletnico poroke. Kljubujeta viharjem.

Zaljubila sta se 1998., šest let pozneje sta naznanila zaroko.
O zasebnem življenju le redko govorita, svojemu zakonu praviloma ne namenjata objav na družabnih omrežjih, čeprav sta tam dokaj dejavna. Vsaj ameriški predsednik prek twitterja redno komunicira z državljani in svetom, no, predvsem razburja s političnimi potezami in vojaškimi akcijami ter pogledi na sodobno družbo, a če bosta slovita zakonca, ponosna oče in mati najstnika Barrona, na današnji dan, ko praznujeta 15. obletnico poroke, ljubezni namenila kakšno vrstico v javnih občilih, bo to veliko presenečenje.
 

Kljubujeta vsem viharjem


Kar seveda ne pomeni, da jubileja ne bosta romantično proslavila za varnimi zidovi mogočne Bele hiše ali na katerem od razkošnih posestev, ne nazadnje kljub viharjem, ki zadnja leta ogrožajo trdnjavo Trump, Donald in Melania še naprej z odločno držo prepričujeta, da vezi med njima ni mogoče kar tako pretrgati.
image
REUTERS Cerkvenemu obredu je sledila razkošna ohcet na posestvu Mar-a-Lago.

Pa čeprav so jima mnogi napovedovali le kratki vek, ne nazadnje se zgodb o mladih lepoticah in starejših bogatunih drži toliko klišejev, da je že kar težko verjeti, da so tudi takšni pari lahko zgled dolgega in srečnega zakona. No, o drugem kriteriju je težko soditi, nedvomno so nevihte, s katerimi jima je postregla pornografska igralka Stormy Daniels, velik udarec, tako tudi številne druge obtožbe, ki so Trumpa prikazale kot navadnega izprijenca, sploh če doletijo žensko na enem najuglednejših položajev na svetu, prvo damo, a, kot kaže, Melanie ne odlikuje le neizmerno zaupanje v moža, temveč tudi debela koža.

Očitno občuduje tudi njegove menda naravnost čudovite dolge noge, kot namiguje decembrska biografija prve dame. Morda pa ju povezuje popolna brezbrižnost, kot opletajo številni jeziki, po katerih v zakonu Trumpovih ni ljubezni.
image
Od pravljične poroke do Bele hiše FOTOGRAFIJE: Reuters

A neomajni romantiki se lahko kljub temu na današnji dan spomnijo naravnost pravljične poroke, ko sta se v zakonu združila 34-letna lepotica, ki je slabo desetletje prej zapustila rodno Slovenijo in odpotovala čez lužo obetavni manekenski karieri naproti, in skoraj četrt stoletja starejši nepremičninski mogotec, ki je imel za seboj že dva propadla zakona, v katerem so se mu rodili štirje otroci.

Melania in Donald sta se začela sestajati leta 1998, ko se je on ločeval od Marle Maples, 2004. sta se zaročila in si leto pozneje dahnila usodni da na ohceti, ki je Trumpa olajšala za nekaj milijonov, svatom in javnosti pa odvzela dih. Večkrat. Že z zaročnim prstanom, ki ga je krasil 15-karatni diamant, izdelali pa so ga znameniti draguljarji Graff; na deseto obletnico se je Trump izprsil in svojo izbranko razveselil z menda 25-karatnim diamantom, vrednost prstana naj bi presegala dva milijona.
Cristal je tekel v potokih.


Nazaj k velikemu dnevu: spomnimo se nevestine razkošne svilene obleke, ki jo je za modno hišo Christian Dior in za sto tisočakov oblikoval legendarni John Galliano, ustvarilo pa 28 marljivih šivilj: pajčolan, vlečka, 1500 kristalčkov in biserov in še marsikaj so krasili osupljivo pravljično kreacijo, a ker je ta tehtala zajetnih trideset kilogramov, se je Melania pozneje za sprejem preoblekla v peresno lahko, prav tako svileno stvaritev Vere Wang. Mimogrede, nevesta se je odpovedala šopku in je na poti do oltarja, kamor jo je pospremila nežna Ave Maria, menda nosila rožni venec, ki ga je prejela od svoje družine, cerkev pa je bila bogato okrašena z vrtnicami, orhidejami in gardenijami.
 

Torta samo na ogled


Cerkveni obred sta zaljubljenca sklenila v episkopalni cerkvi v Palm Beachu na Floridi, slovesnost, na kateri se je trlo okoli 350 znanih svatov, se je nadaljevala na Trumpovem znamenitem posestvu Mar-a-Lago. Tam je brbončice zbrane elite osvojil francoski kulinarični velikan Jean-Georges Vongerichten, ki je med drugim postregel s kaviarjem, solato iz morskih rakcev, ledvično pečenko in jastogom, vse skupaj so zalivali s cristalom, ki je tekel v potokih.
Zaročni prstan so izdelali pri Graffu, vrednost naj bi presegala dva milijona.


Med slaščicami je kraljevala sedemnadstropna torta iz pomarančne osnove, ki jo je krasilo 3000 vrtnic iz sladkornega sirupa: visoka meter in pol je tehtala skoraj sto kilogramov, a ker je bila polna kovinskih žic, ki so ji dajale oporo, je bila njena vloga zgolj protokolarna. Po ohceti si jo je menda lahko privoščilo marljivo osebje, zakonca pa sta goste razveselila z drugimi sladkimi dobrotami, med drugim s čokoladnimi trufleji, ki so jih po svatbi prejeli tudi v dar.

Gostje so plesali v versajsko okrašeni dvorani pod kristalnimi lestenci, tam so se pod taktirko orkestra in ob spremljavi Eltona Johna, Tonyja Bennetta, Billyja Joela in Paula Anke zavrtela številna slavna imena, kot so David Letterman, Matt Lauer, Rudy Giuliani, Heidi Klum, Kathy Griffin, P. Diddy, Shaquille O'Neal, Barbara Walters, Simon Cowell, Kelly Ripa ter takratna senatorka in pozneje velika tekmica Hillary Clinton in nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton.
28 šivilj je ustvarjalo poročno obleko.


Slovenska lepotica, ki je omrežila ameriškega mogotca, je imela glavno besedo pri organizaciji poroke, so takrat poročali ameriški mediji in se klanjali izjemnemu okusu ter eleganci, s katerima Melania, ki bo letos proslavila še en okrogli jubilej, dosegla bo namreč abrahama, nedvomno navdušuje še danes, a v povsem drugačni vlogi. Kot je namignila v intervjuju daljnega leta 2000, bi se kot prva dama, če bi bil njen mož kdaj izvoljen, zgledovala predvsem po nepozabni Jackie Kennedy, a večina se strinja, da je v modnem slogu eno od ikon ameriške politične srenje že zdavnaj prekosila.
Deli s prijatelji