ANDREJ ŠIFRER

Med koncertom zbijal šale na tuj in svoj račun

Andrej Šifrer je v Kranju navdušil občinstvo. Pridružili so se mu odlični glasbeni gostje.
Fotografija: Andrej z odlično Tino Marinšek. FOTO: LUKA DAKSKOBLER
Odpri galerijo
Andrej z odlično Tino Marinšek. FOTO: LUKA DAKSKOBLER

Petek, 6. septembra, je deloval kot običajen dan, s prav nič obetavno vremensko napovedjo, a se je prevesil v dan slovenskih mednarodnih športnih presežkov in veličastnih domačih glasbenih triumfov. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta v slovenskem dvojcu premagala celotno karavano kolesarskih mučenikov v Španiji, nogometaši pa so nadigrali zvezdniške Poljake. Nina Pušlar je razprodala Križanke in potrdila status najbolj vroče domače pop pevke, Kranj pa je nagradil Andreja Šifrerja s stoječimi ovacijami v odprtem gradu Khiselstein in z zlato Prešernovo plaketo za njegovo maratonsko kariero na področju kulture. Na nastop je iz Houstona priletel tudi temnopolti blues prvak Eugene 'Hideaway' Bridges in se v nedeljo že vrnil v New York. Andrej je s svojo country bando, kot rad imenuje skupino Mali oglasi, že nekaj časa glasbeno poročen in znova so se izkazali kot vrhunski partnerji. Prisotne je tudi tokrat navdušila Tina Marinšek, izjemna je na odru, s čudovitim vokalom, pevka, ki »zna Andreja oviti okrog prsta«, kot je izjavila ena od obiskovalk.


Tonska vaja se je odvijala v nalivu, platnena streha nad kranjskim avditorijem pa je počasi popuščala, a vreme se je dve uri pred predstavo umirilo in omogočilo Kranjčanom, da so pozdravili svojega najbolj radoživega sina. O njem ima vsak svojo zgodbo in vsaka potrjuje, zakaj po štiridesetih letih ljudje še vedno prihajajo na njegove nastope. Veliko obrazov je bilo videti že v Cankarjevem domu marca letos, zato se je Andrej odločil za povsem drugačen pristop.
V dvojcu s prvakom bluesa Eugenom Bridgesom. FOTO: LUKA DAKSKOBLER
V dvojcu s prvakom bluesa Eugenom Bridgesom. FOTO: LUKA DAKSKOBLER
Če je bil v ljubljanskem kulturnem hramu svečan in ob simfonikih častitljivo zadržan, je na gradu Khiselstein izbruhnila njegova vesela narava. Hecal se je, zbijal šale na tuj in svoj račun, pripovedoval žgečkljive zgodbe ter se pogovarjal s publiko. Spet je navdušil prijatelje, kot imenuje tiste, ki ga spremljajo desetletja, niso pa bili edini. V imenu kranjske občine mu je župan Matjaž Rakovec izročil zlato Prešernovo plaketo za delovanje doma in v svetu na področju kulture in glasbe. Izkazalo se je, da se fanta poznata še iz časov taborništva, zato se je župan upravičeno pohvalil, da ga pozna še iz časov, ko Slovenija ni imela pojma, kdo je Andrej Šifrer.

Koncert je trajal dobri dve uri. FOTO: LUKA DAKSKOBLER
Koncert je trajal dobri dve uri. FOTO: LUKA DAKSKOBLER

Nastop je trajal dobri dve uri in slišali smo presek pesmi Andrejeve glasbene poti, zadnje pol ure pa so se obiskovalci prelevili v njegov zbor in stoje ter objeti prepevali ponarodele pesmi slavljenca. Čeprav so toplotne vrednosti v zraku padale, se je temperatura v odprtem gledališču gradu Khiselstein neizprosno dvigala. Bridges, glasbenik svetovnega formata, je z Andrejem v slovenščini odpel presenetljivo veliko verzov. Dušan Šen in Rok Rozman, novi pridobitvi Malih oglasov, sta vsak po svoje obogatila zvok skupine, na koncu pa so se ljudje organizatorjem zahvaljevali za nepozaben večer. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije