PRI ČRNEM PETRU

Lari fari s Sašo Debeljak

V oddaji Pri Črnem Petru so gostili tudi romsko glasbeno skupino Romano Glauso. Predstavili so se s pevko, ki je nastopila že v številnih glasbenih zasedbah.
Fotografija: V veseli družbi so zaigrali novo pesem. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
V veseli družbi so zaigrali novo pesem. FOTO: OSEBNI ARHIV

Romano Glauso je romska glasbena skupina, ki prihaja iz naselja Pušča, edine romske krajevne skupnosti v Evropi. Tako kot je edinstvena Pušča, so edinstveni tudi vsi člani skupine. Širijo namreč ljubezen do romske glasbe in igrivo veselje, ki ga skoraj vedno spremljata plesanje po mizah in pitje vina. V njihovih skladbah se prepletajo romski temperament, melanholična panonska duša in ljubezen do življenja.

Na glasbenem področju so posebni, saj od začetka ustvarjanja neobremenjeno razvijajo avtorski pristop k romski glasbi. Ustvarjajo pesmi, ki poslušalce tako z melosom kot ritmom pritegnejo, zato pa tudi dobro sedejo v vsako uho. V njihovem repertoarju so različne vrste glasbe, od balad do živahnih plesnih ritmov. Z avtorsko glasbo nadaljujejo kulturno izročilo in tradicijo romske skupnosti v Prekmurju, ki je prežeta z drugačno, nežno panonsko dušo.

Romano Glauso z glasbo ohranja kulturno izročilo in tradicijo romske skupnosti v Prekmurju. FOTO: ROK HORVAT
Romano Glauso z glasbo ohranja kulturno izročilo in tradicijo romske skupnosti v Prekmurju. FOTO: ROK HORVAT

Prav zdaj so tik pred izdajo prvega albuma z 12 skladbami, katerih avtorji so člani skupine Romano Glauso. To so harmonikar Igor Baranja, kitarista Darko Rudaš in Milan Šarkezi, basist Belmondo Stojanovič, tolkalist Miki Horvat, klarinetist Kristjan Horvat in pevec Dušan Horvat - Vajta. V oddaji Pri Črnem Petru na Planet TV pa smo jih videli v nekoliko drugačni zasedbi, s pevko Sašo Debeljak so namreč predstavili energično etno skladbo z naslovom Lari fari. In kako so se fantje in dekle našli?

»Sodelovanje z različnimi glasbeniki mi je v vseh letih prinašalo vedno nove izkušnje in znanje, zato se še zdaj rada odzovem raznim povabilom. Odzvala sem se tudi povabilu producenta Petra Ošlaja in pred kratkim je nastalo tudi sodelovanje s skupino Romano Glauso iz Prekmurja, s katero smo posneli skladbo Lari fari, ki smo jo premierno predstavili ravno v oddaji Pri Črnem Petru. Sicer pa sem danes stalna članica skupine Platin, ki v tujini, pretežno v Avstriji, Nemčiji, Švici, Češki in Italiji, nastopa pod imenom Smash,« nam pove glasbenica, ki ji ni tuj noben glasbeni žanr, niti narodno-zabavni.

Pred nekaj leti je bila namreč na turneji z Bracem Korenom po severni Nemčiji z ansamblom Die Jungen Original Oberkrainer. »Štejem si v posebno čst, da sem bila del te zgodbe, in kot ljubiteljica Avsenikove glasbe sem se povabilu seveda z veseljem odzvala. Za zamejske Slovence smo prepevali Avsenikove uspešnice in jim tako z glasbo pričarali košček domovine,« nam je še zaupala Saša Debeljak. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas