Koliko kapne voditeljem RTV Slovenija: kriza nekaterim podvojila honorarje, drugim prinesla ničlo

Pregledali smo izplačila izbranim honorarni voditeljem RTV Slovenija v aprilu. 
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Koronakriza je za nekatere odličen biznis. Pa ne samo za tiste, ki izdelujejo zaščitne maske in respiratorje, ampak tudi za nekatere televizijske voditelje. A nikakor ne za vse. Nekateri so v tem obdobju ostali praktično brez (dela) prihodka. 

Pod drobnogled smo vzeli voditelje RTV Slovenija, javne televizije, ki je v času koronavirusne bolezni 19 nekoliko prilagodila svoj program. Izbrali smo nekaj izpostavljenih voditeljic in voditeljev in na mesečni ravni preverili, kaj se je dogajalo z njihovimi plačili. Seveda je do teh podatkov mogoče dostopati zgolj za honorarne sodelavce, zato bo fokus le na njih. Vir podatkov je javno dostopna podatkovna baza Erar, ki nam omogoča vpogled v transakcije med javnimi institucijami in družbami v lasti države.

Izodrom po Malih sivih celicah

Med tistimi, ki ju v koronavirusni krizi po novem praktično vsak dan gledamo na televiziji v Izodromu, sta voditelja Nika Rozman in Nik Škrlec – zadnji je mladim verjetno najbolj znan po vodenju oddaje za mladostnike Male sive celice, kjer je nasledil Pavla Ravnohriba. Škrlec je prek svojega podjetja od RTV Slovenija v aprilu prejel 4148 evrov. Njegova sovoditeljica Nika, sicer igralka, ki smo jo lahko opazili tudi v TV-seriji Jezero, je bila še uspešnejša. Aprila ji je javni zavod nakazal 5540 evrov (marca je bilo nakazilo več kot za pol manjše, februarja pa je od RTV prejela le 700 evrov).

 

Nika Rozman. FOTO: TV Slovenija
Nika Rozman. FOTO: TV Slovenija

Pred kratkim je o upadu prihodkov zaradi koronavirusa za Suzy spregovorila Mojca Mavec. Plačanih aktivnosti zunaj RTV-hiše je imela pred krizo precej več, kljub temu pa ji je uspelo od javnega zavoda aprila iztržiti 3025 evrov, kar je okoli 500 evrov več kot marca.

Daleč od rekorda

Med brskanjem po odlivih RTV Slovenija smo naleteli tudi na moža iz sveta športa Andreja Stareta. V najboljših časih mu je javna televizija v enem mesecu nakazala preko 12.000 evrov (vsebine izplačila ne poznamo, možno je, da gre tudi za povračila kakšnih izdatkov, da je izdal račun za dva meseca in podobno), letošnjega aprila pa je prejel 988,20 evra. Marec je bil zanj finančno precej boljši, saj mu je na račun kapnilo 3355 evrov.

Med honorarci je tudi voditelj Studia City Marcel Štefančič. Aprila so mu nakazali 2000 evrov ali 400 evrov več kot mesec prej.

Ničla aprila

Kriza je okrnila tudi snemanje oddaje Slovenski pozdrav, ki jo vodita Darja Gajšek in Blaž Švab. Ona v aprilu honorarja očitno ni dobila, saj ga v bazi Erar niso zavedli (marca je prejela 1500 evrov), medtem ko je pevec Modrijanov izstavil račun za 3668 evrov.

Darja Gajšek in Blaž Švab. FOTO: Adrian Pregelj
Darja Gajšek in Blaž Švab. FOTO: Adrian Pregelj

Na RTV Slovenija med krizo spremljamo zgolj ponovitve kviza Vem!, kar se očitno precej močno pozna na prihodkih voditeljev Anžeta Zevnika in Aljoše Ternovška. Erar kaže, da jima RTV Slovenija v aprilu ni nakazala niti evra. Zevnik je sicer v marcu prejel 2790 evrov, Ternovšek pa 2640 evrov.

Med novejšimi oddajami na RTV Slovenija je Kaj dogaja? Z Jonasom. V njej je videti tudi duhovitega Tilna Artača. Aprila je izdal račun za 3046 evrov, marca pa za 1541. Pa Jonas? V javno dostopnih podatkih smo izbrskali, da ima podjetje, ki deluje, vendar je izplačilo od RTV Slovenija nazadnje prejelo v letu 2018.   

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije