DOVOLJENJE

Kolektivka Kopriva bo zbirala nadomestila

Urad RS za intelektualno lastnino je društvu Kopriva podelil stalno dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje.
Fotografija: Končno bodo uradno delili nadomestila. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Končno bodo uradno delili nadomestila. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Urad RS za intelektualno lastnino je društvu Kopriva, ki ga zastopa Dušan Zore (sedež društva je v Kamniku, kjer je doma tudi premier Marjan Šarec), podelil stalno dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje, ki se izvrši pod pogoji zasebne ali druge lastne uporabe. Tako je to področje po več začasnih dovoljenjih vendarle trajnostno urejeno.


»Slovenija zadnjih deset let tega področja ni imela urejenega. Po sprejemu novega zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Zkuasp) je to še en pozitiven signal, da se na področju avtorske zakonodaje zadeve premikajo v pravo smer. To je še bolj pomembno, ker nas v prihodnjih mesecih čakajo usklajevanja o implementaciji Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki jo mora Slovenija – tako kot preostale članice EU – v zakonodajo sprejeti do začetka junija 2021,« je zapisal igralec Ludvik Bagari, ki je bil na Aipi, to vodi Gregor Štibernik, zadnja leta eden ključnih členov pri pridobivanju dovoljenja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije