MARTIN GOLOB

Knjiga slovenskega zvezdniškega župnika Martina se prodaja za med

Priljubljeni slovenski župnik Martin Golob napisal prvo knjigo; v njej piše o veri in cerkvi, njegovo delo ima tudi dobrodelno noto.
Fotografija: Martin in Lojze sta na police poslala 184 strani. FOTOGRAFIJI: SINIŠA KANIŽAJ
Odpri galerijo
Martin in Lojze sta na police poslala 184 strani. FOTOGRAFIJI: SINIŠA KANIŽAJ

Da bi šle knjige v promet kot vroče žemljice, je želja vsakega avtorja, da bo tako rekoč pred tiskom prve naklade skoraj vse prodano, pa pobožne želje. Ta tak podvig je uspel 34-letnemu duhovniku Martinu Golobu, srčnemu človeku, ki je skupaj z novinarjem spletnega portala Aleteie Lojzetom Grčmanom napisal svoj knjižni prvenec Na spletni prižnici.

»Ko sem bil enkrat gost pri Zvezdani Mlakar, sem se ji na koncu zahvalil, ker mi je omogočila največjo prižnico. Kadar koli sem bil gost v oddajah, so mi novinarji omogočili prižnico, ki jo je slišalo več tisoč ljudi. Spletna prižnica zato, ker sem imel med epidemijo prenose maš prek spleta, pa tudi zaradi spletnih vlogov. Prižnica je tak balkonček, kamor so se včasih, ko še ni bilo mikrofonov v cerkvi, povzpeli duhovniki, da se jih je dobro slišalo,« je o svoji knjigi povedal Golob, ki kot župnik deluje v Grosupljem, na Lipoglavu in Polici, kamor ga pridejo poslušat z vseh vetrov. Zdaj ga bodo lahko tudi brali. Knjiga obsega 184 strani, izšla je v nakladi 2000 izvodov, več kot polovica izvodov je bila prodanih v prednaročilu. Zaradi velikega povpraševanja je v tisku že prvi ponatis.

»Ko je nastajala knjiga, sem imel pred sabo slehernika. Želel bi si, da se v njej najdejo mladi in tudi ljudje v jeseni življenja. Pa tisti, ki se poglabljajo v vero, kot tudi tisti, ki jih pač mika vsebina, ali taki, ki le iščejo drug pogled. Namen knjige je bralcu približati življenje duhovnika in življenje v veri. Cerkev bi ljudje lažje razumeli, če bi jo bolje poznali. Tudi to sem imel v mislih. Verjamem, da bo to branje lahko koga opogumilo pri hoji za Kristusom,« Martin pove o namenu knjige, ki sta jo z Lojzetom tematsko razdelila na štiri dele. V prvem, skladno z naslovom, Martin pripoveduje o začetkih svojega vloganja, odzivih, tremi, dvomih, o gostovanjih v najrazličnejših medijih in podobno. V drugem sklopu osvetli odnose, ki tkejo naša življenja – od otroštva do odnosa s starejšimi, njemu tako ljubimi osebami. Tretji in četrti del pa sta izraziteje namenjena duhovnosti. Odlične prodaje se veseli tudi 22-letni Žiga iz Velenja.

Martin je navdušen, ker je požela toliko zanimanja.
Martin je navdušen, ker je požela toliko zanimanja.

Rodil se je prezgodaj, ob rojstvu je imel 660 gramov, do 1. rojstnega dne je potreboval dodatni kisik, pri treh letih so ugotovili, da ima najtežjo obliko cerebralne paralize, zdravniki so mu napovedali, da bo vse življenje na vozičku. Martin Golob in Lojze sta se odločila, da od vsakega prodanega izvoda dva evra namenita Žigi, ki mu bo denar prišel prav za terapije hrbta. Dodajmo še, da boste lahko od decembra podlistek iz knjige Na spletni prižnici brali v Nedeljskih novicah.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas