ZVEZDE JIH GLEDAJO

Karl Erjavec na zvezdnem tnalu: Vtis največkrat zavaja

Mačka, ki jo vržemo skozi okno, se bo pač zlahka vrnila domov skozi vrata. Ali pa obratno.
Fotografija: Karl Erjavec FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec FOTO: Blaž Samec, Delo

Je politik, odvetnik in pravnik. Včasih vzbuja vtis političnega klovna. Vendar kot vemo, vtis največkrat zavaja. Je najbolj spreten slovenski politik, so prepričani številni. Pa da je z vsemi žavbami namazan, se tudi pridušajo številni opazovalci političnega cirkusa v tej naši dolini šentflorjanski.

Rojen je v znamenju dvojčkov. Ti si z ostrim umom – vsaj tako astrologi opisujejo ta horoskopski znak – vse zapomnijo, tudi če jih zasipajo z informacijami. Njihove ideje so briljantne. Sposobni so hkrati žonglirati z dvema telefonskima pogovoroma, osmimi dopisovalci, vmes prebirati depeše in dnevna poročila Knovsa in povrhu še kliping, ki ga pripravlja ustrezna služba. Tako daleč, da bi še jajca pekli poleg, pa za zdaj še niso. Taki so menda dvojčki.

Prihodnje leto bo Karl Erjavec dopolnil 60 let. Njegov oče je bil po poklicu tesar in večkratni državni prvak v kajaku; v zaradi slabih ekonomskih razmer se je preselil v Belgijo in tam delal kot rudar. Karl se je iz Belgije vrnil pri 12 letih. Maturiral je na gimnaziji v Kranju. Kljub želji po študiju slikarstva se je vpisal na Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani in diplomiral leta 1985. Do leta 1990 je bil zaposlen v gospodarstvu, leta 1990 pa je postal član izvršnega sveta Skupščine občine Kranj in bil imenovan za sekretarja za občo upravo in druge pravne zadeve. Član prve stranke je postal leta 1993, ko se je včlanil v SKD. Vse drugo je – zgodovina. Aktualna zgodovina, saj je Karl še vedno politično aktiven.

Pravijo, da se »horoskopski dvojček rad norčuje iz drugih in pri tem včasih ne pozna prave mere, a tega ne počne zato, da bi koga užalil. Le njegov jezik je hitrejši od možganov in ne pomisli na čustva drugih. A največkrat zabava s pisanim naborom šal, sarkazmom in tudi norčevanjem na svoj račun. Kajti dobro ve, da je zato tako poseben, zabaven in smešen …« Za Karla to še kako drži.

Erjavec kaže izjemno politično spretnost. Pred koalicijskimi kolegi ima več pomembnih prednosti. Poveljeval je različnim resorjem, enako dobro se je počutil v levih in desnih vladah, redno si je izboril status jezička na tehtnici, iz slabosti drugih je (s)koval soliden politični kapital. Ob resorju za notranje zadeve, obrambo in okolje dovolj dobro pozna tudi pravosodnega. Zdajšnjega zunanjega ministra, ki je tri leta mlajši od njega, lahko pokroviteljsko potreplja po ramenih in mu pove, da je dobro sodeloval z njegovo mamo, pokojno Zdenko Cerar, nekoč pravosodno ministrico. Nogometni komentatorji s čistunskim odnosom do jezika bi rekli, da je namazan z vsemi kremami. V resnici je namazan z vsemi žavbami.

Dvojčki imajo vgrajeno anteno za zaznavanje situacij in nekaj običajno izjavijo le, če vedo, da imajo prav. Za funkcioniranje ne potrebujejo podpore. Z veseljem pomagajo dobrodelno. So dinamični, toda nepotrpežljivi. Komaj čakajo, da začnejo delati pri projektu, in so na začetku polni navdušenja in vizije. Vendar se hitro prenaglijo, ne da bi prej dobro razmislili o stvari. Pametno je upoštevati, da sta dvojčka prvi zračni znak v zodiaku, zato so tudi v ljubezni lahki kot zrak. Zvezdoslovna analiza kaže, da je ena od lastnosti dvojčkov, s tem pa tudi Karla Erjavca, »nestalna dinamika«. Pa tudi, da je roža, ki označuje ta horoskopski znak, šmarnica, kovina pa živo srebro. In še nekaj je značilno za ta znak, in sicer, radi se pogovarjajo in dajejo nasvete drugim. Skoraj nič jih ne prizadene in vedno so pripravljeni na zabavo. Glede na modus spadajo dvojčki v skupino spremenljivih znamenj, za katera je značilno, da njihovo razpoloženje ves čas niha in se težko odločijo, sploh ko gre za večje zadeve.

Prihodnje leto pa? Uf, veliko vsega bo na kupu. Še zvezde si glede tega niso enotne. Erjavec je politik, odvetnik in pravnik. In če vemo, da je z vsemi žavbami namazan, se najbrž ni treba bati zanj. Navsezadnje ima res vgrajeno anteno za zaznavanje situacij. Ko pride informacija do ostrega uma dvojčka, so posledice bolj ali manj znane. Mačka, ki jo vržemo skozi okno, se bo pač zlahka vrnila domov skozi vrata. Ali pa obratno.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije