KRAJA IN ČUSTVENI PRETRESI

Jezna in razočarana Natalija Verboten, RTVS se ni niti opravičil

Zakonca Bojič tožita RTVS za 20 tisočakov.
Fotografija: Natalija Verboten ob prihodu na sodišče, kjer zahteva odškodnino od RTV Slovenija. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Natalija Verboten ob prihodu na sodišče, kjer zahteva odškodnino od RTV Slovenija. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Na okrožnem sodišču so se v pravdni zadevi v isti dvorani znašli na eni strani Dejan in Natalija Bojič, bolj znana pod priimkom Verboten, tudi letošnja usodna ženka, na drugi pa toženec, nacionalna televizija, ki jo je zastopal Gašper Dernovšek iz odvetniške pisarne Čeferin. Zakonca Bojič od RTV Slovenija namreč zahtevata 20 tisočakov, ker naj bi ju izkoristili za ideje, jima ukradli scenarij njune oddaje Pri Jožovcu z Natalijo in ga lansirali na male zaslone kot narodno-zabavni šov Slovenski pozdrav, ki ga vodi modrijan Blaž Švab.

Višje sodišče v Ljubljani je že leta 2016 pritrdilo zakoncema Bojič, ki sta proti RTV Slovenija vložila tožbo za plačilo odškodnine iz naslova kršitve avtorskih pravic. Odločitev višjega je potrdilo tudi vrhovno sodišče, nato pa je stekel postopek glede določitve višine odškodnine. Odvetnik zakoncev Franci Matoz je uveljavljal dva odškodninska zahtevka v skupni višini več kot 200 tisočakov, zdaj pa tožeči stranki od nacionalke terjata desetino tega.

Koncept oddaje sta Natalija in njen mož pod imenom Hit parada v okviru javnega povabila posredovala RTV Slovenija, nato pa dobila sporočilo, da njunega predloga, kot tudi nobenega drugega, niso izbrali. Presenečenje in šok sta bila zato toliko večja, ko sta na malih zaslonih spremljala oddajo, ki je na moč spominjala na njun koncept. O tem, kako sta bila zakonca Bojič razočarana in jezna, sta pred sodnikom Francom Krepflom pričala Ostoja Bojič, oče Dejana in tast Natalije, ter njun sodelavec Andrej Strgar.


Verbotnova je prišla v spremstvu tasta, ki je na sodišču pričal, kakšno čustveno travno sta doživela njegova snaha in sin zaradi oddaje Slovenski pozdrav. FOTO: Igor Mali
Verbotnova je prišla v spremstvu tasta, ki je na sodišču pričal, kakšno čustveno travno sta doživela njegova snaha in sin zaradi oddaje Slovenski pozdrav. FOTO: Igor Mali
»Prepričan sem, da sta doživela čustveni šok,« je o odzivu tožečih strank na oddajo Slovenski pozdrav povedal Ostoja Bojič, tudi prvi sosed svojega sina in znane snahe. Pred sodiščem je pričal, kako sta se pripravljala na oddajo in da sta se po zavrnitvi njunega koncepta s tem nekako sprijaznila, ko pa sta videla oddajo Slovenski pozdrav, sta bila užaljena, »čustveno sta bila prizadeta«. Ta prizadetost se po njegovih besedah še vedno čuti, še posebej, ker se oddaja še vedno predvaja. »To podoživljata že pet, šest let. Njune misli pogosto zatavajo,« je izpovedal in dodal, da je raztresenost, zmedenost in občasno razdražljivost staršev občutil tudi njun sin. Na vprašanje sodnika, kaj se je zgodilo z oddajo, je Ostoja Bojič povedal, da »še vedno traja, morda z nekimi malimi spremembami«. Dodal je še, da sin in snaha RTVS po njegovem vedenju nikoli nista dala soglasja za predvajanje oddaje ter da se po zaključenem postopku na gospodarskem sodišču, kjer je njuno podjetje Bumerang tožilo RTVS, nacionalka zakoncema ni nikoli opravičila.

»Mešanica šoka, jeze in razočaranja,« je čustva zakoncev​ opisal ​Strgar, zaposlen v podjetju Bumerang, kjer je desna roka Dejana Bojiča. Da je pri Dejanu prisotna večja razdražljivost, pri Nataliji pa večja žalost, je izpovedal in dodal, da po njegovem vedenju Natalija, ki je pred vložitvijo tožbe z RTVS sodelovala deset let, odtlej na nacionalki sploh ni več prisotna. Poleg tega je to vplivalo tudi na posel, saj sta marsikatero delo dala na stranski tir, če je bil na prireditvi prisoten tudi RTVS. Zaradi celotne kalvarije je Dejan po njegovem vedenju tudi potreboval zdravniško pomoč, kot naj bi mu povedali, zaradi tesnobe.

Sodnik je kot nepotreben zavrnil predlog obrambe po pričanju izvedenca in dodatnih prič – Igorja Pirkoviča in Nine Osenar – ter zaključil glavno obravnavo. Zdaj se čaka le še njegova odločitev o višini odškodnine za zakonca Bojič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije