SREDNJA AMERIKA

Iztokov nos za kokain

Priljubljeni voditelj Radia 1 Iztok Gustinčič je prvi letošnji dopust preživel v družbi partnerice Nine in kolegic Sare in Vanje v Srednji Ameriki.
Fotografija: Pred vzponom na piramido Fotografije: osebni arhiv
Odpri galerijo
Pred vzponom na piramido Fotografije: osebni arhiv

Odpravi na vzhod polotoka Jukatan v Mehiki se je pridružil zadnji, doživljaji v deželi Majev pa so ga navdušili.

Z domačini v starodavnih majevskih barvah
Z domačini v starodavnih majevskih barvah

»Dekleta so imela letalske vozovnice že nekaj mesecev, jaz sem jo kupil le nekaj dni pred odhodom. Ideja o tokratni destinaciji ni bila moja, ampak so se nad njo navdušile punce na križarjenju po Karibih,« pravi Iztok Gustinčič. Z Nino imata počitniško pravilo, da čeprav sta Primorca, tudi na dopust potujeta tja, kjer je poletje, morje in sonce. »V zadnjih letih je bil to predvsem azijski konec sveta, tako da je tokratna Mehika res lepo presenečenje,« poudari radijec.

»Majevske piramide in arheološki ostanki so res fascinantni, megalomanski in za običajnega človeka skoraj nerazumljivo ohranjeni po tisoč in več letih. Najbolj sem bil navdušen nad starodavnim mestom Chichen Itza, ki je z velikansko majevsko piramido lani postalo tudi eno od novih sedmih čudes sveta. Prav tako so božanske jame cenote, s katerimi je posejan ves polotok, saj imajo tudi oni kraški svet.«
Posebno doživetje je ogled slovitega jezera rožnate barve Las Coloradas.
Posebno doživetje je ogled slovitega jezera rožnate barve Las Coloradas.

Med potovanjem so zamenjali štiri kraje, v vsakem so ostali nekaj dni: Villadolid je v notranjosti, obmorski Tulum in otoka Holbox ter Cozumel. »Na Cozumelu sva opravila dva potopa in končno plavala z morskim psom, a ni bilo bojazni za nezgodo, saj je šlo za nenevarno vrsto. Ampak morski pes je morski pes!«
Pred vzponom na piramido Fotografije: osebni arhiv
Pred vzponom na piramido Fotografije: osebni arhiv

Iztok in Nina si dopusta brez potapljanja ne predstavljata. »Če se le da, v potovanje vključiva potope, ti so pomembni tudi pri izbiri lokacije. Na seznamu želja so trenutno na vrhu Filipini, Vietnam in še nekateri tajski otoki. Vsekakor pa je svet tako raznolik in veličasten, da idej za potovanja ne bo zmanjkalo. Z veseljem bi šel na več vikend oddihov po evropskih prestolnicah, ampak ravno ko je vreme najbolj prijazno, imam tudi največ dela z vodenjem dogodkov,« pravi.


Iztok je na svoji koži spoznal, da Mehiki vladajo mamilarske tolpe. »V Tulumu so me zvečer na ulici v petih minutah trikrat vprašali, ali bi kupil kokain. Ko sem tretjega jaz vprašal, ali se mu res zdim potencialni kupec, mi je rekel seveda, ker imaš velik nos!«

Polotok Jukatan bi kljub temu priporočil vsakemu, ki ima vsaj trohico pustolovskega duha. Še vedno gre za dokaj varen del Mehike, veliko se da raziskati po svoje, zunaj turističnih hotelskih kompleksov. »Tempo življenja je umirjen, počasen, ljudje so prijazni, ustrežljivi in se v glavnem zavedajo, koliko prihodka jim prinese turizem. Cene so v turističnih predelih, v normalnih barih in restavracijah podobne kot pri nas, če pa zaviješ v bolj odmaknjeno ulico, se hitro prepolovijo,« svetuje Iztok.


Izkušnje s potepanja po svetu so ju naučile tudi izbire nastanitev, saj gre pravzaprav za bolj ali manj splošni vzorec. »Običajno greva v hotele, ki so finančno sprejemljivi, a mnogo cenejši kot v Sloveniji, obenem pa še vedno z vsem ugodjem, klimo in povezavo do interneta, ki je pri najinem delu žal obvezen tudi na dopustu. Ko sva na oddihu, veliko prehodiva, trudiva se videti čim več, torej mora biti dopust kar se da aktiven. Letovanje all inclusive sva že pred mnogimi leti opustila,« še pove Iztok Gustinčič. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas