PROSTOVOLJNO SLUŽENJE

Iz Vojne zvezd med slovenske vojake

Igralec in maneken Andrei Lenart je uspešno končal urjenje. Najbolj adrenalinski je bil polet s helikopterjem.
Fotografija: Vojaške veščine namerava uporabiti tudi v filmih. FOTOGRAFIJI: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Vojaške veščine namerava uporabiti tudi v filmih. FOTOGRAFIJI: Osebni arhiv

Služenje vojaščine je bilo v nekdanji Jugoslaviji poseben mejnik v življenju moških. Mladi fantje so med drugim dokazovali svojo odraslost in moškost, saj je vojaščina trajala tudi dve leti in po navadi so jih na služenje poslali na povsem drug konec tedanje skupne domovine. Po osamosvojitvi pa se je obvezno služenje vojaškega roka pri nas prenehalo. Poleg poklicnih vojakov je možno prostovoljno služenje in nova generacija je prisegla prav te dni. Po 14-tedenskem temeljnem vojaško-strokovnem usposabljanju so v vojašnici Janka Premrla - Vojka v Vipavi slovesno prisegli domovini vojaki in vojakinje generacije marec 2019, pogodbeni rezervisti in pripadniki 71. generacije PSVR. Med njimi je bil tudi znan obraz, igralec in maneken Andrei Lenart, ki je v Sloveniji zaslovel predvsem zaradi stranske vloge v enem zadnjih filmov iz slovite sage Vojna zvezd.

»Za prostovoljno služenje vojaškega roka sem se odločil zato, da doživim nekaj novega, se potisnem iz cone udobja in pridobim novo znanje ter sposobnosti, ki mi bodo prišle prav v vsakdanjem življenju in pri prihodnjih vlogah. Izkušnja je bila res neverjetna. Nisem si mislil, da bom kdaj v življenju imel priložnost vreči pravo ročno bombo ali streljati z avtomatsko puško,« pravi svežepečeni vojak.


Čeprav je bolj znan kot njegovi vojaški vrstniki, to ni pomenilo nobenih privilegijev. Urjenje je moral prestati kot vsi drugi, prav tako pokazati znanje in doseči zahtevane rezultate. A izkušnja mu je ostala v lepem spominu. Tudi adrenalina je bilo precej. »Polet z vojaškim helikopterjem na Nanos je bil eno bolj adrenalinskih doživetij. Pohod nazaj do vojašnice z zvrhanim nahrbtnikom opreme, čiščenje stranišč in zlaganje oblek na format A4 pa malo manj, haha. Bilo je zelo intenzivno, tako fizično kot psihično. Tri mesece in pol sem bil kot v nekem drugem svetu. Skupaj z drugimi kandidati smo preživeli marsikaj. Ponosen sem, da sem se odločil za ta izziv in ga premagal,« še pravi. Kljub odločitvi o prostovoljnem služenju vojske in izredni izkušnji pa vsekakor stoodstotno ostaja igralec. »Poklicno se v vojski ne vidim in res srčno upam, da bom pridobljene vojaške veščine moral uporabiti le za prihodnje vloge.« 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas