Iz košarkarske dvorane odhaja v zdravniško ordinacijo

Živa Macura je uspešno sklenila študij medicine, zdaj jo čaka odprava v Afriko.
Fotografija: Dino in Živa imata veliko načrtov. FOTO: FACEBOOK
Odpri galerijo
Dino in Živa imata veliko načrtov. FOTO: FACEBOOK

Je že kar v navadi, da mladi slovenski zdravniki odhajajo na humanitarne odprave. Tudi jeseni bo tako, oktobra 2020 se na trimesečno medicinsko humanitarno akcijo v vasico Majiwa v Keniji odpravljajo Katarina Javornik, Gašper Pintar, Katja Tuta ter nekdanja košarkarska reprezentantka Živa Macura.
Decembra 2017 je košarki pomahala v slovo. FOTO: ŽKD ILIRIJA
Decembra 2017 je košarki pomahala v slovo. FOTO: ŽKD ILIRIJA

»Od specializacij jo veselijo neonatalogija, intenzivna nega, interna in infekcije. Če ne bi bila zdravnica, bi bila veterinarka, ampak samo za debele in lene mačke. Na naši odpravi bo poleg dela v ambulanti prevzela funkcijo trenerja, drugi pa goreče upamo, da bo ostajala znotraj smernic,« so dodali opisu Žive, ki je uspešno končala študij medicine. Zapisala se mu je še v času košarkarske kariere, ki jo je dala na stranski tir, ko se ji je odprla možnost študija medicine v Ljubljani. V tem času je bila članica 16-kratnih državnih prvakinj in članska reprezentantka. A se je danes 24-letnica odločila, da gre svojo pot.

»Po tehtnem premisleku sem se odločila za prenehanje igranja košarke. V dveh letih sem v Celju doživela veliko lepega, za kar bom klubu vedno hvaležna. Lahko sem od bliže videla, kako je videti resno ukvarjanje s košarko. Ob tem sem imela možnost redno opraviti vse obveznosti na 1. gimnaziji v Celju. S tem ko sem bila sprejeta na medicinsko fakulteto, so se stvari spremenile. Medicina me je zelo pritegnila in odločila sem se zanjo. Košarko bom še vedno spremljala, vendar se v njej na resni ravni ne vidim več,« je Živa Macura leta 2013 izstopila iz ŽKK Cinkarna Celje in se povsem posvetila študiju. Pri tem je bila uspešna.

Vmes je še igrala košarko, takisto uspešno v dresu Akson Ilirije, saj je bila v sezoni 2017/2018 druga najkoristnejša košarkarica v Sloveniji, konec leta 2017 pa se je od košarke poslovila. V tem času se je tudi zaljubila, s košarkarjem Dinom Murićem skupaj ustvarjata zgodbo, v pripravi je tudi odprtje fiziocentra. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije