PRIZNANJE SLAMNATE NEVESTE

Ivona iz Bara na sodišču dvignila glas: Naj gre ven! Uničuje mi življenje!

Objavljeno 14. junij 2019 12.44 | Posodobljeno 14. junij 2019 12.52 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Ivoni Pavlovič pogojna kazen, Hajradina Ličine znova ni bilo na sodišče. Glavni organizator porok naj bi vtaknil v žep najmanj 260.000 evrov.

Ivone Pavlovič ne bo več na sodišče. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
KRŠKO – Jok in histerično vpitje sta presekala mir, ki je sicer bolj kot ne običajen za prostore sodišča. V sredo zjutraj je bilo tako glasno v drugem nadstropju sodne palače v Krškem, da je moral posredovati celo varnostnik in obtoženo opozoriti, naj se umiri, sicer bo moral ukrepati. »Ne grem v sodno dvorano, če je v njej novinarka! Naj gre ven! Uničuje mi življenje! Tudi če bom morala delati 10 let, vas bom tožila!« je vpila Ljubljančanka Ivona Pavlovič, ki smo jo sicer spoznali kot udeleženko šova Bar, je pa tudi ena od 38 obtoženih, ki so se znašli v kazenskem postopku zaradi lažnih porok, s katerimi so državljani nekdanjih republik Jugoslavije z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji dobili vstopnico za Evropo. Ni šlo za poroke iz ljubezni, po sklenitvi zakonske zveze so namreč vsi izginili iz Slovenije, v druge evropske države.

Pavlovičeva se na pojasnila sodnice Cvetke Ogorevc Sotelšek, da novinarji pač le opravljamo svoje delo, dovoljenje za fotografiranje izda vrhovno sodišče, ona pa da ima status obtoženke v kazenskem postopku, ni zmenila in je kar trmasto vztrajala na hodniku, ko je videla, da drugače ne bo šlo, se je toliko umirila, da je sedla na zatožno klop.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Zakonske zveze so se sklepale brez ljubezni. FOTO: Guliver, Getty Images
»Ne morem priznati, če nisem kriva! Hočem, da se to konča! Imam uničeno zdravje, tako ne morem več nadaljevati svojega življenja. Eno leto me že ubija ta postopek, ampak če priznam, je stvar rešena,« je razburjena v joku izpostavila dilemo, sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek pa je povzela dosedanje večmesečno dogajanje: »Na začetku je bilo 38 obtoženih, za 36 je postopek zaključen, saj so priznali krivdo, ostala sta le Hajradin Ličina, ki mu obtožba očita kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja državne meje, in Ivona Pavlovič, obtožena pomoči pri prej omenjenem kaznivem dejanju.«

Ločila se bo

»Ne preostane mi drugega, kot da priznam krivdo,« je zavzdihnila, sodnica pa jo je takoj opozorila, da mora biti priznanje jasno in prostovoljno. »Prostovoljno priznam krivdo po obtožbi in prosim za najmilejšo kazen. Želim, da se postopek danes konča, in ne želim več hoditi na sodišče,« je bila odločna Pavlovičeva, tožilka Mateja Roguljič pa ji je predstavila ponudbo, o kateri je tekla beseda tudi v vmesnem času pred sodno dvorano: pet mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta in denarna kazen 300 evrov. Ker je bilo torej priznanje jasno in prostovoljno, predvsem pa podprto z dokazi v kazenskem spisu, je sodnica priznanje sprejela. Ivoni v prid govorita tudi prazen kazenski list in nepopisana evidenca prekrškov, njen zagovornik Marjan Černe pa je želel, da bi pred izrekom kazni zaslišali še Ivoninega slamnatega ženina Hasima Murića, s katerim si je večno zvestobo obljubila v Laškem, čeprav je jasno, da je izpuhtel. Prav navidezna poroka je bila zanj namreč odskočna deska, da je dobil papirje za bivanje v Nemčiji. »Ivona bo v najkrajšem možnem času vložila tožbo za razvezo zakonske zveze. Ta sploh ne obstaja in je mrtva. Sicer je dejala, da ji je bil Murić zelo všeč, a da jo je zmanipuliral,« je pojasnil Černe.

Le še glavni organizator

Sodnica je povsem sledila predlogu tožilke in Pavlovičevi izrekla pogojno kazen, primerljivo s kaznimi, ki so jih dobile druge neveste, zdaj pa sodni epilog čaka le še glavnega organizatorja navideznih porok Hajradina Ličino iz Ljubljane. Ta je, kot pravijo očitki tožilstva, med marcem 2013 in majem 2015 organiziral več deset porok. Šlo je za tako imenovane fiktivne (navidezne) zakonske zveze s tujci. Tako se je povezal z moškimi iz BiH, Srbije in Črne gore, ki so hoteli pri nas pridobiti dovoljenje za bivanje, ter jim uredil vse, da so lahko prišli k nam, za kar so mu morali plačati od 3000 do 9000 evrov, on pa je našel Slovenke, ki so se po obljubljeni nagradi v mladostni nepremišljenosti in naivnosti z njimi poročile. Ker ni šlo za poroke iz ljubezni, so tujci kmalu po zaobljubi večne zvestobe popihali čez mejo, neveste pa so tu ostale s svojimi problemi; znašle so se v kazenskem postopku, nekatere pa niti obljubljenega plačila niso dobile. Za večino obtoženih, med njimi so bile tudi poročne priče, so bile izrečene pogojne obsodbe in denarne kazni, nekaterim pa tudi zaporne kazni ali družbenokoristno delo.

Sedemintrideset priznanj krivde

Doslej so bili torej obsojeni: Silvija Željko, Edina Šabotić, Petra Zebec, Erika Đorđević, Živa Karner, Katja Skušek, Anita Šabotić, Nina Kilibarda, Lea Sanković, Saša Šmidovnik, Nina Debeljak, Ida Forjanić, Katja Pezdirc, Metka Arhar, Sara Perko, Viktorija Šneler, Petra Metelko Adrović, Natalija Brovet Šutković, Janja Vrbančič Beganović, Damjan Čučun, Lidija Rizvanović Muratovič, Jana Bahun, Maša Šimc, Lara Bahun, Alja Rastoder, Anja Ovijać, Amer Duraković, Nihad Ličina, Hajra Ličina, Emil Kožar, Alen Savič, Sanela Ličina, Ivona Pavlović, Daniela Sadilek, Nina Smode, Katarina Vivodinarc Kalač in Lara Kraškovic.


Le Hajradina Ličine nikakor ne morejo dobiti na sodišče. Šlo je tako za težave z vročanjem vabil, očitno je tudi precej bolan, celo hospitaliziran je bil v tem času, tudi izvedenec naj bi ga ocenil, ali je zmožen za sojenje, vsekakor pa z različnimi manevri daje občutek, da se sojenju izogiba. Resda se je sprva s tožilstvom že pogajal o kazni, a ta je bila očitno zanj previsoka, zdaj pa nikakor ne more stopiti pred roko pravice. Glede na to, da so prav vsi priznali krivdo in s tem potrdili tudi vlogo Ličine, bo zanimivo, kakšen bo epilog za glavnega organizatorja porok, ki naj bi s spretnimi poročnimi potezami zaslužil najmanj 260.000 evrov. 
Deli s prijatelji