POGOVOR

Iskrena Ana Soklič: Želim si, da bi ...

Zmagovalka Eme 2020 s pesmijo Voda potuje na Nizozemsko. Za Slovenske novice je spregovorila o svojih občutkih in pričakovanjih.
Fotografija: Ana Soklič. FOTO: Press
Odpri galerijo
Ana Soklič. FOTO: Press

Ema 2020 ima zmagovalko. Na Evroviziji, ki bo od 12. do 16. maja v Rotterdamu, bo Slovenijo zastopala Ana Soklič. V finalu je gledalce in poslušalce s pesmijo Voda prepričala bolj kot Lina Kuduzović, sicer nekdanja zmagovalka šova Slovenija ima talent. Ano smo ujeli v ponedeljek popoldne, ko je bilo ozračje po zmagi še čisto razgreto, ona pa po zmagovalnem šoku in številnih obveznostih še vedno neprespana.

Kakšni so občutki?
Občutki so šokantni. Zelo sem vesela, ampak res nisem pričakovala take uvrstitve. Želela sem si predstaviti svojo skladbo. V Sloveniji imamo na splošno malo možnosti, da se lahko pokažeš, in oder Eme je takšna priložnost. Zato mi je veliko pomenilo, da sem sploh prišla zraven.

Nastope na Emi je spremljala tudi tujina. To je bilo opaziti na spletnih omrežjih. Mnogim ste bili tako všeč, da bi vas mimo vrste poslali na prireditev Evrovizije.
To si štejem v čas, ker sem skladbo odpela v slovenščini. Če je koga ganila tako od zunaj, ki ne pozna našega jezika, je to velik poklon zame.


Ne morem mimo izjave po zmagi o Jezusu Kristusu. Kot smo že vajeni v Sloveniji, nas mnoge zadeve polarizirajo in tudi pri tem ni nič drugače. Nekatere so vaše besede navdušile, drugi so se odzvali malo manj prijetno. Kako komentirate to?
To sem rekla iz vzgiba čustvenega naboja, ki se je zgodil na koncu. To je v prvi vrsti moja stvar, intimna, ki mi na splošno v življenju pomaga. Ta moja osebna vera, moje osebno prepričanje, ki pa je vedno na koncu upanje in verovanje v dobro. Tako je bilo tudi mišljeno. In vesela sem vseh komentarjev ljudi, ki so to tudi razumeli.

Zdaj odhajate na Evrovizijo in ta velja kot, recimo temu, 'roza' dogodek, ki je izredno priljubljen med LGBT-populacijo. Kakšen je vaš odnos do tega?
Vsakdo lahko čustvuje in živi po svoje in tukaj ni nobenih omejitev. Ne razumem nestrpnih ljudi. To dvoje, kar sem povedala, verjetno ne gre skupaj, se mi pa zdi super, da se lahko na ta način odpirajo širša obzorja in da se tudi te meje rušijo.

Če izvzamete svojo, katera pesem na Emi si je po vašem mnenju zaslužila iti dalje oziroma vam je bila najbolj všeč?
Vsaka po svoje. Vsakdo je imel svoje občutke zajete v svoji skladbi in unikaten nastop. Koga bi izpostavila? Mogoče Simona Vadnjala in Parvani Violet.

Ana Soklič. FOTO: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Ana Soklič. FOTO: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Pesem na Evroviziji boste zapeli v angleškem jeziku ali ostajate pri slovenščini?
Jaz mislim, da bo ostalo kar v slovenskem jeziku. Pesem bom zagotovo naredila tudi v angleščini, da se objavi na youtubu in podobnih platformah, za poslušalce tujce, da bodo spoznali temo skladbe.

Ste konkurenco že preverili?
Nisem še uspela, bom jo pa zagotovo v naslednjih dneh. Se bom pa osredotočila na svojo skladbo.

Gremo v finale?
Ne vem ... Rade volje in z največjim veseljem in z vsem kar premorem bi si to želela. Samo obljubljati pa ne upam, ker je to brez zveze. Želim si, da bi bili ljudje z mano in da bi razumeli, da bi se podprli skupaj z ekipo, kolikor je le mogoče.

Zdaj je glavno, da se pripravi skladba za naprej. V manj kot 14 dneh je treba oddati zvočni posnetek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije