NAJBOLJ ZNANI NAVIJAČ

FOTO: Kučan in Dragić ga obožujeta

Aleksander Javornik izdeluje pokale za prvake evropskih in svetovnih prvenstev ter goreče navija za Slovenijo.
Fotografija: V družbi nekdanjega predsednika države FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
V družbi nekdanjega predsednika države FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV

Danes se v Ljubljani začenja evropsko prvenstvo odbojkarjev. Tine Urnaut in ekipa se nadejajo bučne podpore že nocoj proti Belorusiji, saj so na krilih navijačev sposobni marsičesa. Med tistimi, ki bodo stiskali pesti za odbojkarje, bo tudi 47-letni Aleksander Javornik, tisti strastni navijač z generalsko kapo, ki ima na prvenstvih v rokah velik pokal in si je leta 2014 v Španiji na svetovnem prvenstvu v košarki delil sobo s piscem teh vrstic. Na Kanarskih otokih je Aleksander zamenjal noč za dan, tekme Slovenije pa so imele zanj vedno še tretji polčas ali podaljške. Ko je zgodaj zjutraj prihajal v hotel, je pred počitkom vedno poskrbel za svojo opravo – bela srajca je pristala v pralnici, tako da je na novo tekmo Slovenije vedno prišel urejen. Ko so mu hoteli litovski navijači pokal iztrgati iz rok, se je zanj stepel. »Bili so pijani, pokal pa sem obranil!« je ponosno povedal.

Nogomet, Križaj in Mateja Svet

V mladosti je brcal za NK Žalec, navijal pa za Bojana Križaja in Matejo Svet. »Nikoli si nisem predstavljal, da se bo iz tega
Navijal je tudi za slovenske nogometaše.
Navijal je tudi za slovenske nogometaše.
mojega lika razvilo kaj takega.« Ko je na tekmah svetovnega prvenstva v nogometu opazil nizozemskega navijača, ki je paradiral v generalski opravi s pokalom, je dobil navdih. »Brez njega zagotovo ne bi bilo tega lika. Morda bi se spomnil kaj drugega. Čutil sem, da sem povezan s športom. Menim celo, da je moje navijaštvo moja neizpolnjena želja. Potem pa sem to vlogo združil še s hrepenenjem po tako želeni zlati košarkarski medalji. Vedno sem se spraševal, zakaj Slovenci ne moremo biti evropski prvaki. Smo majhna država, a imamo super športnike.«

Za odbojkarje je dal Aleksander, ki v službi prodaja okna in vrata, izdelati 75 cm velik pokal. Kot spreten trgovec je poskrbel, da so mu partnerji pokrili ne ravno nizke stroške izdelave. »Ko je ženska reprezentanca gostovala v Mislinji, sem pokal slikal in premeril, potem smo potrebovali dva meseca, da grem lahko zdaj z njim na tekmo,« ponosno pove.

Zakaj izdeluje pokale? »Verjamem v zmago Slovenije, takrat najbolj uživam. Vsi ti pokali pa imajo svoj namen! Še zdaj se spomnim, kako sem na evropsko prvenstvo v košarki pripotoval z njim. Po nekaj tekmah predtekmovanja sem se srečal z našimi košarkarji. Prišli so do mene in vsak je v roke vzel pokal, začutil neko energijo, samozavest, lakoto po uspehu ... Ohrabreni s to izkušnjo so hoteli do konca, do naslova, do pravega pokala. Še posebno v spominu pa mi je ostal Goran Dragić. Ko je prijel pokal, sem v njegovih očeh opazil iskre navdušenja,« se spominja. Zdaj želi pomagati odbojkarjem.
To je pokal, ki ga je dal izdelati za odbojkarsko prvenstvo.
To je pokal, ki ga je dal izdelati za odbojkarsko prvenstvo.

Vsi pokali pri šefu

Med prvenstvom bo dopoldne hodil v službo, popoldne pa na tekme. Navijaško skupino Čaga Boys je prepričal, da bodo na vseh tekmah Slovenije v predtekmovanju skrbeli za dobro vzdušje. »Prepričan sem, da bo na tribunah prava veselica. Želim uživati v igri in zmagah Slovenije; te nam pomagajo, da pozabimo na skrbi,« pravi o tem, zakaj so zmage slovenskih športnikov terapija za nacijo.

Na velika tekmovanja je nesel že štiri pokale: na košarkarsko svetovno in evropsko prvenstvo, na rokometno evropsko ter na
Javornik je velik navijač Primoža Rogliča.
Javornik je velik navijač Primoža Rogliča.
odbojkarsko svetovno, tokratno bo že drugo tovrstno, na katerem bo navijal doma. Tako je bilo leta 2013, ko je Slovenija gostila EP v košarki. »Vsi pokali so shranjeni in razstavljeni v podjetju Fužinar, kjer sem zaposlen in kjer mi vseskozi stojijo ob strani. Ponosen pa sem še na en dosežek, moj direktor Marko Hribernik je tudi po moji zaslugi postavil velik navijač in pozorno spremlja vse, kar se v slovenskem športu dogaja,« ponosno sklene Javornik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije