DESINA TERAPIJA

Desa Muck odkrito o terapiji, s katero si lajša bolečine

Njen dom je pravo zdravilišče in naboljša terapija.
Fotografija: Desa Muck. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Desa Muck. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Kako se skozi humor spopasti z življenjskimi tegobami, je prvovrstna pisateljica Desa Muck dokazala že neštetokrat. Vendar ni samo smeh njeno sredstvo za lajšanje bolečin, poleg družinske in partnerske ljubezni je namreč neprecenljiva terapija tista, ki jo nesebično ponujajo živali. Teh v njenem domu ne manjka, vsaka pa ima za sabo bridko zgodbo s srečnim koncem.

Da je Desa nepoboljšljiva ljubiteljica štirinožnih prijateljev, ni nobena skrivnost, zaradi njih je konec koncev nastala knjiga Čudežna bolha Megi in podganici Ančka in Katka ter zbirka Radi imamo živali. Celo tako zelo, da jih rešuje iz zavetišč, in tako je njena hiša v Mokronogu čisto pravo kraljestvo zapostavljenih muckov in kužkov. Nekatere je s hčerkami rešila s ceste, kosmatinčki pa ji ljubezen vračajo z nesebično pozornostjo, milino, pa tudi navihanostjo.

Vse to ji še kako prav pride, ko se zaradi napornega dela utrudi in si zaželi njihove bližine. Odnos z živalmi je postal ena najboljših terapij in ni presenetljivo, da si je za lajšanje bolečin umislila celo konja. Tega zdaj ne jezdi več, se pa um in duša pomirita ob božanju ali samo gledanju puhastih ljubljenčkov, ki se podijo naokoli.

Veliko lepega je v njeno hišo prinesla psička Mili, čeprav so prave gospodarice mačke. Vsi skupaj so eden od pomembnih delov v mozaiku sreče, da pa je terapija še bolj zabavna, je tu še čistilna akcija. V zadnjem intervjuju za Nedelo je novinarki Jani Zupančič Grašič zaupala: »Rada imam pospravljeno, čeprav mi je bilo včasih za to malo mar. A terapija s cunjo res deluje; če sem bila kdaj posebno pobita in začela pospravljati, sem že čez pol ure prepevala, ko je bilo vse na svojem mestu, pa ugotovila, koliko bolje se počutim, tudi bolj samozavestno. Pač, vnašaš red v svoje življenje, zraven meditiraš, misli lažje stečejo, tudi navdih pride mimogrede.« Morda pa kmalu nastane celo knjiga o gospodinjskih opravilih, ki bi te pogosto zapostavljene in samoumevne aktivnosti predstavila v zabavni preobleki.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije