Daniel Popović - Đuli bi bil rad Slovenec

Ponovno bi rad nastopil na Evroviziji, kjer bi zastopal Slovenijo.
Fotografija: Šarmer. FOTO: E. P. P.
Odpri galerijo
Šarmer. FOTO: E. P. P.

Legendarni glasbenik Daniel Popović, ki je v dolgoletni karieri ustvaril nekaj odmevnih uspešnic, Đuli je že ena od njih, bi rad postal Slovenec. Rad pa bi tudi na evrovizijskem odru zastopal – Slovenijo.

Popović je v teh dneh izdal pesem z naslovom Tvoj heroj, pod katero se je poleg njega podpisal Zvone Hranjec, avtor glasbe in produkcije ter nekdanji član in avtor uspešnic skupin Šank Rock ter Chateau, tokrat s psevdonimom DJ Oko. Gre za njuno tretje sodelovanje – prvič sta sodelovala pri skladbi Osječam te anđele, drugič pa pri Hej, lane moje.

»Stigla je sama sa ljetom, prišla i rekla helo. Pogledi su nam govorili više od riječi …«. FOTO: ZG
»Stigla je sama sa ljetom, prišla i rekla helo. Pogledi su nam govorili više od riječi …«. FOTO: ZG
»Beseda heroj, ki je tudi v naslovu nove pesmi, ima zame več posebnih pomenov,« pravi Daniel. »Navdihnila me je ljubezen do moje 'nove' domovine, Slovenije, ter moje predrage žene, ki me je pripeljala k vam,« pove in poudari, da je že od nekdaj občudoval našo državo, tukajšnjo kulturo, ljudi in glasbo. »Navdihnili so me odlični slovenski športniki, zaradi katerih tako rekoč vsa Slovenija prekipeva od ponosa – to so naši heroji,« doda in izda, da si tudi sam tiho želi postati glasbeni heroj domovine, v kateri živi in ki jo preprosto obožuje. »Glasbeniki smo v Sloveniji pogosto (pre)malo cenjeni, zato sem hotel dati državi svoj pečat, in sicer tako, kot si ga zasluži.« Pa bi rad malce pozabljeni estradnik, ki je našo nekdanjo državo zastopal na Evroviziji z uspešnico Džuli, nekoč zastopal tudi novo domovino? »Z velikim veseljem bi znova stopil na evrovizijski oder in na izboru za Pesem Evrovizije zastopal Slovenijo,« pravi in še, da si želi pridobiti slovensko državljanstvo.

Tudi Daniel Popović bi ga imel. FOTO: MNZ
Tudi Daniel Popović bi ga imel. FOTO: MNZ
Pesem Đuli je izdala zagrebška založba Jugoton, prva in največja jugoslovanska glasbena založba, ki je rasla na krilih industrializacije in modernizacije v obdobju 1947–1991. Na vrhuncu je imela milijonske izdaje, pogodbe s številnimi domačimi avtorji in izvajalci ter veliko licenčnih izdaj. Dolgo je bila edina glasbena založba na območju federativne države. Pri njej so med drugim snemali številni slovenski izvajalci, recimo Marjana Deržaj, Majda Sepe, skupina Optimisti z Mariem Rijavcem. Leta 1958 je v Jugotonu nastal prvi posnetek v Jugoslaviji s stereozvokom; to je bila pesem Tam, kjer murke cveto kvinteta Avsenik. Potem je prišlo leto 1991, ko je država od Vardarja do Triglava razpadla, z njo pa tudi Jugoton.

Absolutni rekorder prodanih plošč ​Jugotona ostaja Daniel Popović z albumom Bio sam naivan, na katerem je bila tudi Đuli. Izšla je v 717.166 primerkih, poleg tega je izšla singel plošča z evrovizijsko pesmijo v 80.883 primerkih. Tudi ta je bila razgrabljena.
Daniel Tondini

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas