Daneu zvezda Fibinega filma

Upokojeni košarkarski as Ivo Daneu je v Hali Tivoli obujal spomine na krasno košarkarsko kariero.
Fotografija: Snemali so tri ure. FOTOGRAFIJI: GREGA BREZOVEC/KZS
Odpri galerijo
Snemali so tri ure. FOTOGRAFIJI: GREGA BREZOVEC/KZS

Ivo Daneu je legenda slovenske in svetovne košarke. Letos jih bo dopolnil 83, o njegovih mojstrovinah na parketu pa se še vedno govori. Premogel je izjemne organizatorske in strelske sposobnosti. Leta 1970 je bil z Jugoslavijo v Ljubljani svetovni prvak, istega leta pa je z ljubljansko Olimpijo postal državni prvak Jugoslavije. Dve leti poprej je bil olimpijski podprvak, 1967 pa izbran za športnika leta v Jugoslaviji. Kar 209 nastopov je zbral za Jugoslavijo, v svoje vrste ga je hotel tudi madridski Real. Bil je in ostal legenda, zato ne preseneča, da ga je Mednarodna svetovna košarkarska zveza Fiba hotela v svojem dokumentarnem filmu.
Ivo Daneu v akciji v Hali Tivoli
Ivo Daneu v akciji v Hali Tivoli

Dvainosemdesetletni Mariborčan ima v njem eno od osrednjih vlog, tako kot Arvidas Sabonis, Toni Kukoč, Pau Gasol, Oscar Scmidt in Mike Krzyzewski.

Ivo Daneu je v dokumentarcu predstavljen kot ključni mož jugoslovanske reprezentance, ki je po uvodnih svetovnih prvenstvih prekinila prevlado južnoameriških moštev in na košarkarski zemljevid postavila Evropo. Daneu pripoveduje o svetovnih prvenstvih 1963, 1967 (tam je bil tudi najboljši košarkar tekmovanja) in seveda o 1970 v Tivoliju, na katerem je Jugoslavija osvojila zlato medaljo.

»Najraje se spominjam prvenstva 1963 v Urugvaju, kjer nismo imeli imperativa zmage in smo uživali v košarki. Premagala nas je le Brazilija, ki je bila od vseh ekip boljša za več kot dvajset točk,« pove Daneu v dokumentarnem filmu britanske produkcije Goalhanger Films.


»Aprila lani so se obrnili na nas,« pove Grega Brezovec s Košarkarske zveze Slovenije, kako je Fiba našla Daneua. Na KZS je prišla e-pošta, ki jo je spisal producent Richard Milway, ki se je priporočil za pomoč. Zveza je bila kooperativna, povezala je filmarje in Iva Daneua. »V enem dnevu smo vse posneli, zjutraj je ekipa priletela v Slovenijo, popoldne so že odpotovali,« nadaljuje Brezovec in pove še, da so snemali v Hali Tivoli, po koncu pa je Daneu vse vpletene povabil na pijačo v bife pred halo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije