ŠOKANTNO

Znana Slovenca dopust preživela ob hrani s tal in podarjenih ribah

Objavljeno 12. julij 2019 19.45 | Posodobljeno 12. julij 2019 19.45 | Piše: Roman Turnšek

Pevec Miha Zabret iz skupine Eroika Aromatika in njegova žena Urša sta pobegnila od vsakdanjih obveznosti in službe, vendar nista zahajala v restavracije.

Urša in Miha sta izbrala Praslin.
Snorkljanje, plavanje, veliko sonca, ribe ... Brez tega za Miho Zabreta in njegovo Uršo ni morskega dopusta. Zelo rada imata tropsko sadje in februarja na Sejšelih dozorijo mangovci. »Sadeži so ležali po tleh kot jabolka pri nas. Seveda sva jih na začudenje domačinov povsod pobirala in jih jedla brez premora. Ne vem, kaj so mislili o naju, vem le, da so bili odlični,« pravi. Navdušil ju je koktajl daiquiri, ki sta ga sama pripravljala iz otoškega ruma in svežih mangov.

image
Samo na koščku raja

Od sejšelskih otokov sta si za počitnice izbrala Praslin, drugi največji otok, kamor prideš z letalom, natančneje, kar spominja na letalo. "Jaz sem se zelo zabaval, Urša pa je trepetala, ko sva zagledala letalo, s katerim so nas z glavnega otoka prepeljali na Praslin. Bilo je namreč izjemno majhno in povrhu z motorji, ki so spominjali na ventilatorje za hlajenje zraka,« se smeji med spominjanjem. A to še ni bilo najhuje. Po koncu počitniškega uživanja je bilo treba priti nazaj in tudi tja nič drugače kot spet z istim avionom.

image
Skupina Eroika Aromatika, v kateri poje Miha Zabret (desno). Fotografije: osebni arhiv

Sejšelski dnevi so bili navdušujoč odmik od vsakdanjika na drugem koncu sveta. »V tednu dni sva poskrbela seveda tudi za romantiko, večerne sprehode po plažah, in kar je najpomembneje, okusne romantične večerje ob svečah. Oba zelo rada kuhava in velik izziv in užitek je bila priprava obrokov iz božanskih sestavin, ki jih otoki ponujajo. Sveže ribe, ki jih domačini glede na veliko količino ulova radi kar podarijo, školjke, zelenjava in veliko svežega sadja." Obede sta si namreč pripravljala sama. Kdo utegne zagotovo pripomniti, češ na dopustu, pa si moraš še sam kuhati? Za Miha in Uršo pa je čar prav v tem.

image
Letalo, ki je Urši nagnalo strah v kosti.

Med spoznavanjem arhipelaga sta obiskala čudovit otoček, ki je naravni rezervat in gnezdišče morskih želv ter zatočišče za mnoge ogrožene živalske vrste. "Z velikim veseljem sva se izgubila na otočku in pozabila na vse skrbi. Domačini so nam pripravili pravo morsko pojedino iz svežih rib. Kuhajo na kreolski način, ki nam ni blizu, je pa izjemno zanimiv zaradi vseh mogočih začimb,« pojasni Miha.

Sejšeli so francoska kolonija in infrastruktura je presenetljivo dobro urejena, prav tako potniški promet. Zato sta potovala kar z avtobusi, saj je cest le za nekaj deset kilometrov. Tako ni treba najemati avtomobila in je to res primerna destinacija za hiter romantični pobeg.
Užitek je bila priprava obrokov iz božanskih sestavin, ki jih otoki ponujajo.


"Kar je bilo na Praslinu najbolj navdušujoče, je bila prostranost in zelo malo turistov. To naju je presenetilo, povsod sva našla prostor, kjer sva lahko uživala sama." Sejšeli so ju navdušili in jih bosta zagotovo še obiskala, čeprav tam ne bi živela, saj bi preveč pogrešala menjavanje letnih časov. 
Deli s prijatelji