GROŽNJE

Šok: pevcu Koresu grozijo s smrtjo

Objavljeno 13. junij 2018 18.34 | Posodobljeno 13. junij 2018 18.50 | Piše: Roman Turnšek
Kosmatinec Mitko s Turistične kmetije Abram sprožil pravo spletno vojno.
Tim Kores je ljubitelj živali in medved se mu je zasmilil. FOTO: Facebook
VIPAVA – Zgodbe, v katere so vpletene živali, Slovencev praviloma ne puščajo hladnih in debate (na družabnih omrežjih) se razgrejejo do vrelišča. To se je zgodilo tudi v primeru medveda Mitka, ki že 22 let živi v ujetništvu na Turistični kmetiji Abram na Nanosu. Glasbeniku in radijskemu moderatorju Timu Koresu - Koriju se je kosmatinec ob obisku zasmilil, razmere, v kakršnih živi, pa je pevec opisal na svojem profilu na facebooku in s tem sprožil pravo vojno. V njej ne manjka žaljivih in nedopustnih komentarjev, celo groženj s smrtjo.
V Sloveniji je 7 medvedov, ki živijo v ujetništvu, tako kot naš.

Sprva so ga večinoma vsi podprli, do lastnika kmetije pa bili nadvse kritični. Potem se je na facebooku oglasil lastnik Božo Jež s svojo platjo zgodbe in napovedal, da pri njih ne bodo več skrbeli za medveda. Napisal je, da ima prostor v velikosti 150 m2 z bazenom, veliko sence, s koritom za hrano in vodo, dvema debloma v prostoru in brlogom pod zemljo in da z veliko ljubeznijo in odgovornostjo do zveri vsa leta skrbijo zanjo, za kar so dobili veliko pohval.
Medvedov lastnik ne odgovarja
Ko smo za komentar prosili še Boža Ježa, nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da je svojo plat in vse, kar ima povedati, napisal v svojem pismu na facebooku, da pa facebooka ne spremlja. Brez odgovorov so ostala tudi naša pisna vprašanja o njegovi odločitvi, da medveda odda drugam ter ali se bo odzval na Koresovo ponudbo za pomoč, vprašali pa smo ga še, kako sam gleda na neprimerne in nedopustne komentarje o Koresu na svojem profilu na FB, ali je sedanji medved res že drugi ali tretji pri njih in kaj je bilo z drugima ter ali je res, da naj bi mu bila že pred leti ponujena pomoč pri urejanju bivališča medveda, pa naj bi to odklonil. Odgovoril je le, da zapleta z gospodom Koresom ne želi urejati prek medija.

»Verjemite vsi, ki nas žalite vsepovprek, celo prek meja človeškega dostojanstva, da gospod Kores tega ni sprožil zaradi zaščite živali, ampak zaradi drugih interesov. Še danes sem se odločil, da bom obvestil vse pristojne organe, da ga odpeljejo. V Sloveniji je sedem medvedov, ki živijo v ujetništvu, tako kot naš. Vsi živijo v podobnih prostorih. Očitno je trn v peti samo naš. S težkim srcem bom opazoval odhod mojega Mitka, s katerim sva postala nerazdružljiva prijatelja, je mi iz roke, pusti se čohati ali se uleže, kadar ga prham. Nikjer ne bo deležen tako raznovrstne prehrane kot tukaj. Zagotavljam vam, da ne bo nikjer tako preskrbljen kot pri nas. Svojih 350 kilogramov ni pridobil kar tako. Če bi imel v sebi tako hudobijo kot omenjeni gospod, ki je to sprožil, bi ga tožil. Vendar tisti, ki živimo v naravi in z naravo, te hudobije nimamo v sebi, zato se zamislite tudi vsi, ki nas žalite s takimi besedami, ki niso primerne človekovemu dostojanstvu. Z vso odgovornostjo lahko trdim, da živimo v vse bolj bolni družbi, v družbi nestrpnosti in laži. Vsak bi moral pomesti najprej pred svojim pragom,« je še zapisal Božo Jež.

Medved na jedilnem listu

Po tej objavi je Koresa zasul plaz žaljivih in sovražnih komentarjev. Lotili so se ga na vse mogoče načine, z norčevanjem, zmerjanjem, opazkami na račun njegovih tetovaž, službe, petja, prepoznavnosti, vse skupaj pa se je razširilo kar na vsa živa bitja, na pse in mačke, celo na kite, ter na vegane in vegetarijance. Koriju so zagrozili celo s smrtjo.
22
let že Abramovi skrbijo za Mitka.

Pevec ni odgovarjal, grožnje je prijavil policiji. »Za zapis na FB sem se odločil, ker se me je stanje dotaknilo in sem moral odreagirati. Opozoriti na težavo in obenem pomagati. Hodil je sem ter tja po kletki, videti je bil vznemirjen. Zdelo se mi je bistveno premalo prostora za tako mrcino in glede na to, da je tam že 22 let, me ni navdušilo dejstvo, da je postal atrakcija. Najbolj me je zmotilo, da me je medved pogledal že z jedilnega lista, kar pomeni, da reklama gostilne ne bazira na kulinariki, ampak na medvedu kot atrakciji,« pravi.
Na očitke, da ima tudi sam doma v ujetništvu dve kači, pa je razložil, da ima živali rad in jih spoštuje: »Ko sem videl žival bodisi v kakšni trgovini ali da jo kdo podarja, ker nima njenemu naravnemu okolju primerno urejenega prostora, sem jo vzel k sebi ali jo kupil in ji uredil okolje kot čim večji približek njenemu naravnemu,« je pojasnil.
image
Medo Mitko že 22 let živi v ujetništvu. FOTO: Facebook

Kores naj bi po mnenju nekaterih navajal lažne podatke, predvsem glede velikosti kletke, Kores pa odgovarja, da ni bistveno, ali je medved na štirih kvadratih metrih ali 150, ampak da sploh ne bi smel biti. Namen njegovega zapisa da ni bil žaljenje dobrega imena gostilne, ampak pomoč medvedu, da se prenovi in poveča bivalni prostor zanj, saj je nedvomno jasno, da se ga po 22 letih v ujetništvu ne more izpustiti.
image
Medo Mitko že 22 let živi v ujetništvu. FOTO: Facebook

Poklical je Boža Ježa in se mu opravičil, ker je s svojo objavo sprožil val zmerjanja na njegov račun, ponudil mu je tudi finančno pomoč pri adaptaciji medvedovega prostora. »Čisto normalno in korektno je sprejel opravičilo, še vedno pa čakam na odgovor glede pomoči. Pripravljen sem prijeti za kramp in lopato ter organizirati ekipo, da skupaj naredimo boljši življenjski prostor,« je sklenil.

Deli s prijatelji