Za vedno se je poslovil slovenski pesnik in humorist

Posamezniki in ansambli izvajajo skladbe poeta, ki je napisal številne šaljive pesmi v prleškem narečju.
Fotografija: V slovo. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
V slovo. FOTO: Getty Images

Prav na vrhuncu letošnjega pustovanja, ki je bilo zanj kot humorista in šaljivca prav poseben dogodek, se je v UKC Maribor za vedno poslovil prleški poet in humorist Marko Kočar.

Pomurje je izgubilo velikega pesnika. FOTO: O. B.
Pomurje je izgubilo velikega pesnika. FOTO: O. B.
Marka, ki je umrl v 62. letu življenja, se še posebno lepo spominjajo na regijskem Radiu Murski val, kjer je mnoga leta deloval v humoristično-satirični oddaji Zamurjenci, bil pa je tudi avtor himne njihovega radia. Napisal je veliko besedil za posameznike in ansamble, predvsem za Tadeja Vesenjaka, Halicanum, Be Radio, Ansambel Štrk, Prleški kvintet, Strice, Slovenjegoriški kvintet, Štajerskih sedem, Ethnotrip ter mnoge druge, zlasti narodno-zabavne izvajalce. Z besedili je osvojil nagrade na mnogo festivalih tovrstne glasbe, med drugim je kar petkrat prejel prvo nagrado za besedilo na Ptujskem festivalu.

Znan je bil tudi po izdanih delih, kot so Kisla žüpa, Železni vrelec, Severno od Kokolajnščaka, Venkraj in številnih drugih, ob posebnih priložnostih ga je bilo mogoče videti na odrih, kjer je bral svoje šaljive pesmi ter nastopal v kabaretu Kisla žüpa s Tadejem Vesenjakom. Preizkusil se je tudi kot gledališki igralec, z gledališko skupino iz Križevcev se je predstavil s komedijo Iz nevole v nevolo ter tradicionalno sodeloval na številnih prireditvah, kot so Slavičev večer v Križevcih, Drogi sosid dober den v Bučečovcih, Za kmečko pečjo v Hrastju-Moti itd. Na festivalu komedije v Pekrah je bil leta 2006 izbran za komedijanta leta, po smrti Milana Beleca je nekaj časa deloval pri Künštnih Prlekih.

Še enega izmed ponosnih Prlekov, ki so se prehitro poslovili, bodo mnogi dolgo pomnili. Od njega se bodo poslovili v družinskem krogu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije