»V naravi snemite masko iz civilizacije«

Brane Červek o tem, kako preživeti, ko je človek ujet v neznanem okolju.
Fotografija: Zanj pravijo, da je dobričina, s katerim pa niti medved ne bi češenj zobal! FOTO: Planet TV
Odpri galerijo
Zanj pravijo, da je dobričina, s katerim pa niti medved ne bi češenj zobal! FOTO: Planet TV

Mojster preživetja v naravi Brane Červek, ki ga spremljamo v pustolovski oddaji Preživetje v divjini, nam je razložil, kaj je na zahtevnih preizkusih najbolj pomembno. Kako se mora posameznik odzvati, če se znajde v kriznem položaju, ujet v neznanem okolju v gozdu?

Svetovno priznani strokovnjak na področju preživetvenih tehnik pravi, da je njegov nasvet preprost in velja povsod: »Bodite odprtih misli in pozitivni ne glede na situacijo. Nikoli ne podcenjujte položaja in ne bodite nekaj, kar niste. Snemite masko iz civilizacije in se takoj lotite dela, predvsem na sebi. Pomembni so načrt, cilj in volja.« Pomembne so tudi malenkosti, ki se pogosto izkažejo za ključne, pravi, najtežja in najpomembnejša pa je ponižnost oz. sodelovanje z okoljem. »To nekaterim ne gre prav dobro od rok,« pravi Brane, ki ima za seboj resnično bogate izkušnje, saj je izkusil celo življenje avstralskih staroselcev.



Igor Kovačević in njegova 11-letna hči Brina sta Braneta navdušila. FOTO: Planet TV
Igor Kovačević in njegova 11-letna hči Brina sta Braneta navdušila. FOTO: Planet TV
Nad dozdajšnjimi tekmovalci in tekmovalkami v oddaji je bil včasih razočaran, spet drugič navdušen. Nazadnje sta ga na primer pozitivno presenetila Igor Kovačević in njegova 11-letna hči Brina, ki sta pokazala veliko želje po učenju, navdušila sta tudi s povezanostjo in sodelovanjem. Slednje je namreč ključno. A trenutek nepazljivosti je izziv očeta in hčerke kljub temu postavil na glavo in po nesrečnem padcu v mrzlo vodo sta morala izziv prekiniti. »Ko v takšni situaciji narediš napako, se začnejo te kar vrstiti. Več napak narediš, več energije moraš vložiti, da jih odpraviš in manj časa ti ostane za iskanje hrane, izdelavo tabora, ognja,« je povedal Igor, ki je izjemno ponosen na svojo hčerko in zagotavlja, da se bosta v prihodnosti udeležila tudi Branetove šole preživetja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije