V karanteni je postal tesnoben

Novogoričan Peter Mužič je zapustil kuharski šov MasterChef. 45-letnik sanja o Kubi, ki je postala njegova druga domovina.
Fotografija: Kuba je polna skritih kotičkov, ki jih Peter vsakič z največjim veseljem raziskuje.
Odpri galerijo
Kuba je polna skritih kotičkov, ki jih Peter vsakič z največjim veseljem raziskuje.

Obetavni tekmovalec šova MasterChef Slovenija, Primorec Peter Mužič, priznava, da mu izolacijski časi niso pisani na kožo in da karanteno preživlja precej tesnobno. »Vajen sem tega, da zaradi posla ves čas potujem po Sloveniji, v Italijo in na Hrvaško, potem pa je to kar naenkrat izginilo. Človek se ob vsem tem počuti kot ptica v kletki, pogled izza rešetk pa ni ravno prijeten,« pravi Primorec, ki si v teh časih pomaga z ustvarjanjem novih receptov, izpod njegovih rok so v zadnjih tednih nastajale celo sladice, do katerih doslej ni gojil posebne ljubezni oziroma mu niso šle tako dobro od rok kot druge jedi.

V zgodovino se je zapisal kot prvi Novogoričan, ki je v šovu kuhal. FOTO: POP TV
V zgodovino se je zapisal kot prvi Novogoričan, ki je v šovu kuhal. FOTO: POP TV
Vpisal se je na spletni tečaj italijanskih kuharskih mojstrov z Michelinovo zvezdico, po koncu katerega bo prejel diplomo, pri tem pa bo seveda osvojil neprecenljivo znanje. Čeprav je v karanteni skoraj ves čas zaposlen z ustvarjanjem novih jedi, premišljuje tudi o potovanjih, ki so njegova strast, zadnje tedne se mu še posebno pogosto po glavi podi Kuba, ki ga je navdušila. »Kuba je pojem zase. Prvič sem to deželo obiskal pri 23 letih, to je bil moj prvi dopust z letalom. Vse od takrat je Kuba v mojem srcu, verjetno tudi zato, ker je bil to prvi stik s Karibskim morjem, naravo, povsem drugim svetom,« pravi Peter, ki si je po prvem potovanju obljubil, da se bo vračal tja.


Druga domovina


»Po tistem sem začel raziskovati Kubo v vsej njeni lepoti, in bolj ko sem odraščal, bolj sem čutil, da je to moja druga domovina. Ne znam razložiti, toda navdušili so me njene naravne lepote, ljudje, harmonija, veselje, ki ga domačini ves čas nosijo v sebi. Tam sem se vedno počutil doma,« razloži Peter, ki ga je prevzelo preprosto življenje ljudi.

Brez Kube si ne zna več predstavljati življenja.
Brez Kube si ne zna več predstavljati življenja.


»Tudi arhitektura in lokalne navade so razlogi, da se na Kubo vračam vsako leto in tam iščem svoj notranji mir. Harmonija, ki jo doživljam skozi kulinariko, ples, glasbo in gostoljubnost preprostih ljudi, me osrečuje in osvobaja. Tam doživljam svojo notranjo srečo, in takrat sem pomirjen sam s sabo,« priznava Primorec, ki se je po številnih potovanjih na drug konec sveta začel zanimati tudi za tamkajšnjo zgodovino. »Tudi zato sem se odločil izpopolnjevati v španskem jeziku,« pove ponosno. Ker je tako dober poznavalec Kube, se je odločil, da bo za vse, ki jih največji karibski otok zanima, pripravil vodnik in ga objavil na youtubu. »Za vsakega se bo kaj našlo, avanturisti pa bodo tako končno brez zadrege v vsakem trenutku vedeli, kam se lahko podajo, ko enkrat pristanejo v tej deželi,« je navdušen Primorec, ki ne more dočakati dne, ko bo znova sedel na letalo in se podal novim dogodivščinam naproti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije