NIKA KLJUN

Uskladila je Willa Smitha, Nickyja Jama in Ero

Objavljeno 09. avgust 2018 10.25 | Posodobljeno 09. avgust 2018 10.25 | Piše: Ajda Janovsky

Koreografinja sklepne prireditve na moskovskem stadionu Lužniki Nika Kljun pravi, da je bilo potrebnih precej kompromisov, a se je vsekakor splačalo.

Z Justinom Bieberjem na odru.
Zasedena je za eno leto vnaprej, vabijo jo na vse konce sveta. Sodeluje z zvezdniki, kot sta Jennifer Lopez in Justin Bieber, plesalci z vseh koncev sveta komaj čakajo, da bodo delali z njo. Njeni spletni videi imajo skoraj 20 milijonov ogledov. Nazadnje je ime Slovenije ponesla v svet kot koreografinja sklepne prireditve Svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji.
Med številnimi uveljavljenimi svetovnimi koreografi so organizatorji finalno prireditev zaupali 30-letni plesalki in koreografinji Niki Kljun, ki zadnja leta živi in dela v Los Angelesu. Prav tam je izvedela, da jo čaka koreografija zaključnega dne na enem najbolj gledanih športnih dogodkov na svetu.

Uspeti v ZDA, če si tujec in nimaš zvez, je izjemno težko, zato je uspeh Nike Kljun še toliko bolj izjemen.

»Ko sem po elektronski pošti prejela ponudbo, sem bila na poti na letališče. V Južno Ameriko so me povabili učiti ples. Spominjam se, da sem trikrat prebrala pismo in preverila vse podatke o ponudniku, saj se nisem hotela prehitro veseliti. To je trenutek, ki ga ne bom nikoli pozabila,« pravi Nika, ki se zaveda, da je bila to velika čast. »To je krona mojega 22-letnega dela v plesu, tako tekmovalnega kot tudi koreografskega.«

Rojena za ples

Niki je bil ples tako rekoč položen v zibelko, saj je potomka znanega in uspešnega plesnega para, prvakov in solastnikov plesne šole Bolero Janje Pušl in Zorana Kljuna. Plesati je začela pri treh letih, in še preden je postala polnoletna, je iz plesalke napredovala v plesno učiteljico. Medtem ko so njeni vrstniki uživali dokaj lagodno življenje dijakov in pozneje študentov, je Nika svoje življenje posvetila plesu. Karierno pot si je utirala na dveh področjih hkrati in od sebe zahtevala ves čas samo najboljše. Kot plesalko so jo vabili v London in Pariz, njena plesna skupina je dosegala odlične rezultate po Evropi.

image
Nika Kljun je vrhunska športnica, ki ve, kaj pomeni trdo delo.

Leta 2009 jo je ves svet spoznal kot glavni obraz svetovne marketinške kampanje za športnega giganta Nike. Delala je od jutra do večera in ni znala reči ne. V želji, da bi bila popolna, se ni ustavila, dokler je ni izdalo telo. Zgodilo se je čez noč. Zutraj se ni mogla niti premikati, kaj šele plesati. Bila je popolnoma izčrpana, doživela je živčni zlom. To je bila huda preizkušnja, a iz nje je prišla močnejša. Težkemu obdobju je sledila odločitev, da bo začela znova, v še težjih razmerah. Zadala si je, da ji bo uspelo v Ameriki.

Ko te izda telo

»Kdor je kdaj odšel delat v ZDA, ve, kako zelo težko se je uveljaviti tam, če nimaš nobenih zvez – in Nika jih ni imela. Ve, kaj pomeni, da se kot Slovenec prebiješ tako visoko. Za to so potrebni delavnost, talent in predanost,« pravi Nikina mama Janja, ki je na svojo marljivo in uspešno hčerko neizmerno ponosna.

image
Nikina mama in oče Janja Pušl in Zoran Kljun sta plesalca in solastnika plesne šole Bolero.

Čeprav je bila v Evropi že uveljavljena, Nike Los Angeles, ki je meka najboljših plesalcev, ni sprejel z odprtimi rokami. Ko je začela učiti v Milleniumu, prestižni plesni šoli za komercialni hiphop, so na njene tečaje sprva hodili samo tujci. Takrat bi lahko obupala, pa ni. »Hotela sem se dokazati v prvi vrsti sama sebi, ženskam in svoji družini. Doma so me podpirali, saj so vedeli, da za to živim. Vseeno so mi predlagali, naj se, če mi v enem letu ne bo uspelo postati neodvisna, vrnem domov. Niso me preveč ujčkali,« se spominja tega obdobja.

V družbi zvezd

Leta 2011 so se Niki odprla vrata v zvezdniški svet v obliki avdicije za sodelovanje s pop divo Beyonce. »Ko sem izvedela za avdicijo, sem bila kar malo nervozna, a sem se kljub temu odločila, da poskusim. Na avdicijo je prišlo res ogromno deklet, ki niso hotela izpustiti iz rok edinstvene priložnosti. Beyonce je imela za ta legendarni nastop kar tri avdicije, in sicer v New Yorku, Los Angelesu in Las Vegasu, in po resnici povedano sem pričakovala zavrnitev, saj je bilo na avdiciji ogromno deklet, jaz pa se po konstituciji in videzu precej razlikujem od Beyonce. Ko sem izvedela, da so me izbrali, sem od sreče v trenutku dobila solzne oči,« se spominja plesalka. Takrat še ni bila za stalno preseljena v Ameriko, zato se ji je življenje nenadoma postavilo na glavo.
Morala bi se vrniti v Slovenijo zaradi državnega prvenstva v hiphopu, na katerem bi morala nastopiti njena skupina, a je po uspešni avdiciji to padlo v vodo. Istega leta je nastopila z Jennifer Lopez v videospotu On the floor.

image
Nastopila je v videospotu z Jennifer Lopez.

Ko jo je skupaj z njeno skupino za plesalko izbral še kanadski čudežni deček Justin Bieber, je priznala, da je imela kljub zdaj že številnim izkušnjam z zvezdniki tik pred nastopom tremo. »Ne veš, ali sploh še znaš koreografijo, zmeden si, kako se vse skupaj začne, ne moreš se zbrati, srce ti močno utripa," je opisovala občutke pred nastopom, ki se je, kajpak, končal nadvse uspešno.

Medtem ko je blestela na plesnem parketu, je hkrati že gradila izjemno uspešno kariero koreografinje. Sodelovala je pri številnih odmevnih plesnih projektih, tudi pri televizijskih šovih, kot sta So You Think You Can Dance in ameriška različica šova Zvezde plešejo, Dancing with the stars, dober glas o izjemni slovenski koreografinji pa se je širil v plesnih krogih kot požar. Dotaknil se je tudi tistih, ki so pripravljali spremljevalne dogodke letošnjega nogometnega prvenstva.

Samo nekaj treningov

Vabilo, naj pripravi koreografijo za svetovno prvenstvo v nogometu 2018, je zagotovo eden od njenih kariernih vrhuncev, plod trdega dela zadnjih osem let in dela v Los Angelesu, ki ji je odprlo pot v sam svetovni vrh. »Treme nisem imela, saj je to moje delo, imela pa sem močan občutek odgovornosti. A ne zaradi števila ljudi, ki si bodo ogledali nastop, o tem nisem imela niti časa razmišljati, temveč predvsem zaradi logistične uskladitve plesalcev in pevcev Willa Smitha, Nickyja Jama in Ere, ki so prišli na vajo šele tri dni pred nastopom. Treba je bilo uskladiti njihove želje, vsak ima tudi zelo močan karakter, ki se ga seveda zelo zavedajo. Torej si lahko predstavljate, koliko kompromisov sem morala narediti in najti neko srednjo pot, da smo bili vsi zadovoljni,« razlaga.

Ko se je glasba začela in sem zagledala stadion, poln navijačev, sem v sebi zajokala. Vsak vrhunski športnik, umetnik, poslovnež ve, da je za uspeh treba garati.

»Od trenutka, ko sem podpisala pogodbo za nastop v Rusiji, je bilo opravljenih veliko dolgih telefonskih pogovorov z Rusijo in Ameriko, napisanih kup elektronskih pisem in neprespanih ogromno noči. Ko sem se 6. julija odpravila v Rusijo, pa je bilo treba opraviti plesno avdicijo, ki sem jo predlagala, in izbrati najboljše ruske plesalce. Temu je sledilo samo nekaj treningov in nešteto uskladitev tudi na dan nastopa, kar pomeni velik stres za plesalce in seveda tudi zame,« se spominja delovnega procesa.

Skromnost in prijaznost Willa Smitha

Ko je prišel dan D, je Niko preplavil val mešanih občutkov. »Dokončno me je zadelo, ko sem stopila poleg svojih plesalcev in pevcev ter jim dala znak, da je čas za začetek! Ko se je glasba začela in sem zagledala stadion, poln navijačev, sem v sebi zajokala. Tako zelo sem bila ponosna na plesalce, ki so močno garali ves teden za ta trenutek. Bilo je nepozabno! Ti trenutki mi bodo za vedno ostali v spominu,« razkriva.

Sodelovanja z Willom Smithom se je veselila že vnaprej, za to pa je imela tudi poseben razlog. »Kot mlada plesalka sem plesala in tekmovala na njegove pesmi. Filmi, kot so Divji Divji zahod, Možje v črnem in še bi lahko naštevala, so mi bili zelo ljubi. Bila pa sem tudi oboževalka televizijskih serije Princ z Bel-Aira. V bistvu sem še danes!« se zasmeje. Dodaja, da je poznanstvo z zvezdnikom ni razočaralo. »Will je resnično izjemen človek. Nadvse prizemljen in topel je do vseh ljudi okoli sebe. Njegova hudomušnost se nas je vseh dotaknila, njegova profesionalnost prevzela. Danes lahko rečem, da sem sodelovala že z mnogimi svetovnimi zvezdniki, a v mojih očeh me je prevzela njegova preprostost, prijaznost in skromnost velikega človeka.«

Za uspeh je treba garati

Čeprav je imela priložnost delati z vrsto znanih imen, Nika priznava, da je najraje med plesalci, ki jih poučuje. V letih učenja so se nabrale številne lepe zgodbe. »Zgodb je veliko in vsaka ima prostor v mojemu srcu. S plesom, vizijo in življenjsko potjo sem vzornica in inspiracija mnogim mladim. Vsak dan me spomnijo na to v družabnih medijih, kar mi pomeni zelo veliko. Presegla sem svojo mejo na področju koreografije, saj treninge vodim tudi z motivacijskimi govori. Med nami se splete posebna energija, mnogi ljudje se mi odprejo in izpovejo in lepo je, ko vidim, da s svojim razmišljanjem in življenjem mnogim pokažem svetlo luč. Vedno znova se izkaže, da ljudje potrebujejo pozornost in ljubezen,« pravi Nika, ki se ji kljub veliko odrekanja in ogromni količini časa in energije, ki ga je vložila v to, da je tu, kjer je danes, ne zdi, da bi bila pot do uspeha trnova.

image
Svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji je ena od Nikinih velikih kariernih zmag.

»Življenje lahko gledamo z ene ali z druge plati. Vsak vrhunski športnik, umetnik, poslovnež ve, da je za uspeh treba garati. So vzponi in padci, ki te krepijo in izoblikujejo skozi leta ter prinesejo bogate izkušnje, ki ti jih nihče ne more vzeti. Zato sem v otroštvu vse vlagala v ples s podporo staršev in verjemite, da sem pretočila tudi mnogo solz, a je bilo vredno,« sklene Nika.
Deli s prijatelji