KORONAVIRUS

Urška Bačovnik Janša: Upravičeno jih skrbi

Kot zdravnica je povedala, kaj meni o epidemiji koronavirusa.
Fotografija: Soproga prvaka SDS Urška Bačovnik Janša. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Soproga prvaka SDS Urška Bačovnik Janša. FOTO: Matej Družnik, Delo

Žena prvaka SDS in najverjetnejšega mandatarja Urška Bačovnik Janša se le redkokdaj oglasi na spletnih omrežjih, a tokrat jo je, kot kaže, dovolj zbodlo, da je povedala, kaj meni o izbruhu koronavirusa v Evropi in pripravljenosti Slovenije nanj.

»Epidemija novega koronavirusa upravičeno skrbi zdravnike in medicinske sestre. Že ob običajni gripi so razmere v urgentnih centrih in na internističnih ter infekcijskih oddelkih na meji naše zmogljivosti. Proste postelje za zdravljenje težko bolnih pa pogosto samo še na hodniku,« je zapisala Bačovnik Janševa, ki je dolga leta delala kot zdravnica družinske medicine, zdaj pa je zaposlena v eni ambulanti za ultrazvočno diagnostiko ožilja.





Da skrbi za paniko ni, pa meni premier v odstopu Marjan Šarec. »Če bo panika, dvigovanje prihrankov iz bank, delanje zalog, potem bo panika še večja in ne bo prispevalo k uspešnemu reševanju. Posledice virusa so lahko širše, in da se ne bo zgodilo, da bi bile stranske posledice, kot je gospodarska škoda, večje, kot je sama nevarnost virusa. Biti moramo odgovorni, razmere spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na vseh naših mejah že prisoten, tudi pri nas bo slej kot prej, vendar ustvarjanje panike k temu ne prispeva,« je miril javnost.


Bačovnik Janša o razlogih za menjavo službe


V primerjavi s svojim soprogom je Bačovnik Janševa pri objavi svojih stališč bistveno bolj zadržana, zato je njena tokratna objava bila deležna toliko več pozornosti. Oglasila se je po slabem letu in kar z dvema objavama v istem dnevu opozorila na potencialni problem ob množičnih okužbah s koronavirusom in sledilce napotila, naj si preberejo študijo o kliničnih značilnostih virusa covid 19. Aprila lani, ko se je nazadnje oglasila na twitterju, je razložila, zakaj je zapustila ZD Celje in odšla v celjsko splošno bolnišnico. »Leta 2014 sem odšla jaz in iz mojega ZD v tistem času vsaj še 10 zdravnikov. Zaradi nesprejemljivih, strokovno spornih pogojev dela. Val se širi, tudi v bolnišnice.« 

Na isti dan, ko je Bačovnik Janšo skrbelo za zdravnike in paciente,  pa je Janez Janša objavil idilično fotografijo z belih poljan, na kateri skupaj s soprogo in sinovoma veselo pozira pred fotoobjektivom.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije