SPORNA KOMEDIJA

Zdaj je uradno, Boris Kobal je plagiator

Objavljeno 15. januar 2019 18.21 | Posodobljeno 15. januar 2019 21.27 | Piše: STA, S. U.

Predstavo so umaknili s sporeda in z zadevo seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja.

FOTO: Jože Suhadolnik
Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje je s sporeda umaknilo komedijo Profesionalci espe, ki so jo premierno uprizorili v tej sezoni. Izkazalo se je namreč, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Kot so sporočili iz SLG Celje, so bili opozorjeni, da je omenjena komedija prevod Nicolajevega dela, pri preverjanju pa se je izkazalo, da je bilo opozorilo utemeljeno.

Besedilo Profesionalci espe je sicer prispelo na natečaj za izvirno slovensko komedijo, kjer je med pogoji tudi ta, da so »moralno in pravno za izvirnost komedije odgovorni avtorji«, so še zapisali. Predstavo so umaknili s sporeda in z zadevo seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja, s katerimi zdaj urejajo obveznosti iz naslova avtorskih pravic, ki izhajajo iz uprizoritve dela in iz do zdaj izvedenih predstav.

Kot je za STA povedala upravnica celjskega gledališča Tina Kosi, s Kobalom, ki se za STA ni odzval, trenutno nima stikov, so ga pa o zadevi pisno obvestili. Kobalovo besedilo je prispelo na razpis gledališča za žlahtno komedijsko pero leta 2017. Predstava v režiji Jaše Jamnika je premiero doživela novembra lani.
Deli s prijatelji