JERNEJ KUNTNER

Priljubljeni igralec pozimi pomaga pticam

Objavljeno 10. januar 2019 21.28 | Posodobljeno 10. januar 2019 21.46 | Piše: Roman Turnšek

Jernej Kuntner pri pomoči živalim sledi naravi. Pticam natrosi kruh le, kadar je suho vreme in ko ne zmrzuje.

Jernej Kuntner. FOTO: Osebni Arhiv
Ko nastopi zima, za nekatere živali nastopijo slabi časi. Prostoživeče ptice, ki se v tem letnem času ne odselijo na jug, ampak ostanejo pri nas, se ne glede na sneg ali suho zimo znajdejo v pomanjkanju. Narava ima svoja pravila in zakonitosti in zima je najbolj neprijazen letni čas za živali na deželi in v mestih. Naravne hrane ni ali pa je je bore malo, zato preživijo le najbolj iznajdljivi.

Ne zahtevajo časa in obveznosti, kot denimo psi, mačke, hišni glodavci, sobne ptice in podobno.

Med prijatelji, na katere v Ljubljani ptice lahko pozimi vedno računajo, je tudi priljubljeni igralec Jernej Kuntner, ki bo 28. januarja praznoval 49 let. Kljub zapolnjenemu urniku in vrsti obveznosti si vedno vzame čas tudi za ptice. V svojem domu in okolici namreč že dolgo pozimi hrani pernate sostanovalce, kot jim pravi. Izdelal je že nekaj ptičjih hišic in krmilnic, ki jih je postavil na domačem vrtu, namestil pa tudi po drevesih v soseski, kjer stanuje z družino. V zadnjih tednih je Jernej na tesnem s časom in ni bilo priložnosti, da bi izdelal novo hišico, ki je bila sicer potrebna. Zato se je tokrat odločil, da novo ptičje domovanje kupi. Obesil ga je prav te dni.

48 let
ima igralec Jernej Kuntner.

»Živimo v predelu, kjer ni gostega prometa in kjer smo bolj povezani z naravo. Še vedno v mestu, a res precej drugače kot denimo v središču. V strnjenih naseljih je lepo, če si v stiku z naravo in imaš vez z njo. Svojih hišnih ljubljencev zaradi tempa vsakdanjika in pomanjkanja časa nimamo, kar se nam zdi odgovorno in pošteno, zato so prostoživeče ptice kot nalašč za nas. Ne zahtevajo časa in obveznosti, kot denimo psi, mačke, hišni glodavci, sobne ptice in podobno, vseeno pa je za skrb zanje dovolj časa,« pravi. »Zares polepšajo dan in okolico in prijetno jih je opazovati. Za vso pomoč s hrano pozimi se nam oddolžijo s petjem in čivkanjem v preostalem delu leta. Lepo se je zjutraj denimo zbuditi ob ptičjem žvrgolenju ali ga poslušati čez dan,« poudari Jernej. Pticam natrosi kruh le, kadar je suho vreme in ko ne zmrzuje. Čeprav ga večina ptic pozoba, lahko povzroči tudi težave in celo pogin. Zato Jernej v krmilnice raje da semena in namensko ptičjo hrano ter na drevesne in grmovne veje obesi lojne pogače.

Pri hranjenju sledi naravi. »Ptice začnem hraniti proti koncu jeseni, ko v naravi začne primanjkovati hrane, in preneham spomladi, ko je naravna hrana spet na voljo. S tem jih tako rekoč prisilim, da se znajdejo in potrudijo same, ko so za to razmere. Morajo namreč ohraniti svoj naravni nagon in ne biti odvisne le od ljudi,« sklene.
Deli s prijatelji