NA JADRNICI

Prevetren in presoljen

Romihovi morske počitnice najraje preživljajo na jadrnici, vendar se Boštjan in Lara nista odločila za nakup, ampak plovilo najameta; na kopnem pa se zapeljejo z avtodomom.
Fotografija: Radi se potepajo skupaj. Fotografije: osebni arhiv
Odpri galerijo
Radi se potepajo skupaj. Fotografije: osebni arhiv

Voditelj Boštjan Romih svoj dopust in prosti čas preživlja na različne načine, pa vendar obenem zelo podobno. Sam ali z družino ima namreč rad, če stvari, ki jih počne, vsaj malce zadišijo po adrenalinu. In človek, ki hoče, lahko adrenalin najde povsod. Na trdnih tleh, na vodni gladini ... Na kopnem v prostem času obožuje plezanje v hribih in predvsem gorsko kolesarjenje. Za poganjanje pedalov je navdušil tudi sina, medtem ko ju ženski del družine pri tem početju raje opazuje. Dopust pa je pri Romihovih čas za vodo.
Voda je zakon!
Voda je zakon!

»Poleti še vedno najraje preživimo nekaj časa na jadrnici, ki daje izjemno pristen stik z morjem. Nekaj zagotovo velja, s plovila morje doživiš čisto drugače. Vstati s soncem v jutranji bonaci in se za dobro jutro pognati v morje, zvečer pa ob kozarcu obsedeti na palubi in zadremati pod milim nebom, dokler te rahel hlad ne prežene v kabino. Vse to mi strašansko polni baterije,« pravi Boštjan.

Barka ga ves čas drži na določeni stopnji pozornosti, možganov nikoli ne more dati čisto zares na pašo, vsak dan je drugje, pozorno spremlja globino, vreme, išče zavetja, načrtuje plovbo. Vse to prinese aktivno sprostitev oziroma visoko stopnjo čuječnosti. »In zato z morja pridem prerojen, prevetren in seveda presoljen,« doda.
Radi se potepajo skupaj. Fotografije: osebni arhiv
Radi se potepajo skupaj. Fotografije: osebni arhiv

Poudarja pa, da njihovim dopustom na jadrnici lahko zgolj pogojno rečejo jadranje, kajti jader ne dvigajo kaj dosti, izogibajo se visokemu morju in radi imajo več udobja na račun manj vozlov hitrosti. »Na jadrnico gremo večinoma samo poleti in kljub ljubezni do navtike se z ženo Laro nikoli nisva odločila za lastno plovilo. Za naše potrebe je najemanje veliko bolj smiselno,« razloži.


Na kopnem pa najraje počitnikujejo z avtodomom. To ni naključje, saj Boštjan vidi podobnosti z jadrnico. »Gre za veliko kravo, ki se je moraš navaditi, vožnja je počasnejša in te prisili v to, da se ti neha muditi, dobiš pristnejši stik z naravo, največ zbranosti pa zahteva parkiranje oziroma pristajanje. Tudi pri otrocih sta obe prevozni sredstvi izjemno priljubljeni. Vsakič je praznik, ko na dvorišče pripeljemo avtodom in ga nato začnemo polniti. Z njim smo v zadnjih letih naredili nekaj lepih izletov, med njimi pa so nepozabni ostali Dolomiti, Grčija, Provansa in Škotska.«
 

Vedno za vremenom, vedno skupaj


Ko se odločijo za avtodom, imata z Laro svojo teorijo, da greš za vremenom. Zato je vedno zelo dobro imeti več idej, kam vse bi želel, nato pa se glede na razmere v zadnjem hipu odločiš za smer. Takšna načrtovanja se namreč kdaj utegnejo tudi na mah spremeniti. »Pred leti smo denimo imeli v osnovnem načrtu Normandijo in Cornwall, ker pa je prihajala obsežna hladna fronta, smo ji pobegnili v Grčijo, tam nas je samo malo oplazila burja na morju,« pojasni.


Boštjanu in Lari je najpomembneje, da na počitnicah uživajo vsi in da so te za vsakogar od njih. Ker ima vseh pet družinskih članov bolj ali manj enake ali podobne želje, je načrtovanje zato običajno lažje.
Med letom v prostem času najraje pohajkuje z gorskim kolesom.
Med letom v prostem času najraje pohajkuje z gorskim kolesom.

»V obeh primerih preživljanja dopusta se družina poveže, ima veliko priložnosti za smeh, igre, vsak dan prinese kakšne improvizacije in otrokom nikakor ne more postati dolgčas. Počitnice, ki so nekoliko pustolovske in aktivne, nas najbolj regenerirajo in napolnijo,« poudari. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije