ZNANI SLOVENEC

Oblači se v prestižne znamke, davčni pa dolguje več tisoč evrov?!

Matjaž Kumelj dolguje več tisoč evrov, je razvidno iz podatkov, ki jih objavlja Furs.
Fotografija: Matjaž Kumelj. FOTO: Matjaž Kumelj
Odpri galerijo
Matjaž Kumelj. FOTO: Matjaž Kumelj

Na seznam neplačnikov davkov, nekateri mu pravijo tudi sramotilni steber finančne uprave, je uvrščen samostojni podjetnik M Kumelj, Matjaž Kumelj, s. p., ob podjetju pa je pripisana letnica rojstva nosilca dejavnosti 2. april 1987. Ime ustreza znanemu Slovencu, ki se odlično znajde na malih zaslonih, v manekenskih vodah, ima pa tudi dober glas (to smo spoznali ob spremljanju oddaje Znan obraz ima svoj glas). Datum rojstva, ki je naveden na spletni strani finančne uprave, kjer navajajo davčne dolžnike, je prav tisti dan, na katerega je rojen tudi nekdanji mister Slovenije Matjaž Kumelj. Dejavnost ima davčni dolžnik prijavljeno v okolici Novega mesta, v Praprečah pri Straži, od koder prav tako prihaja slovenski pevec in obraz številnih reklam.

Gre le za naključje in obstaja oseba z istim imenom in datumom rojstva, ki prihaja iz istega kraja kot znani pevec in model? To smo preverili pri dobro znanem Matjažu Kumelju, ki je dolg potrdil: »Dolg do davčne uprave je nastal kot posledica kazni države.« Pojasnjuje, da je za kazen kriva računovodkinja, ki je prepozno oddala določena poročila, ki jih kot podjetnik mora oddati. »Vendar zaradi nesporazuma med mano in na žalost bivšo računovodkinjo, kdo je krivec za nastali dolg oziroma kazen in kdo odgovarja za nastalo situacijo, dolg ni bil poravnan in zato so sledili opomini, čeprav smo davčni upravi razložili situacijo in spor oziroma da bi kazen morala dobiti računovodkinja, ki je odgovorna za moje finančno poslovanje.« Ne glede na vse meni, da je pravično javno objavljati podjetja, ki ne plačujejo prispevkov in ostalih stvari za svoje zaposlene ter dolgujejo denar drugim podjetjem, hkrati pa dodaja: »Strank, ki so v postopku pritožbe in v procesu izbrisa dolga, pa ni pravično objavljati, saj ljudje oziroma poslovni partnerji lahko dobijo napačen vtis o poslovanju podjetja ali ljudi v ozadju.«


FOTO: posnetek zaslona
FOTO: posnetek zaslona

Na tako imenovanem davčnem sramotilnem stebru pristanejo davčni dolžniki oziroma davčni zavezanci »z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki na 25. dan v mesecu pred mesecem objave presegajo 5.000 evrov in so starejše od 90 dni«. Iz razreda davčnega neplačnika je razvidno, da je Kumelj uvrščen v najnižjega, kar pomeni, da ima (lahko) od pet tisoč in en cent pa do vključno deset tisoč evrov neplačanih davčnih obveznosti.

Med neplačniki najdemo tudi javnosti dobro znanega Slovenca. FOTO: Finančna uprava RS, posnetek zaslona
Med neplačniki najdemo tudi javnosti dobro znanega Slovenca. FOTO: Finančna uprava RS, posnetek zaslona

Rdeča oznaka kričeče opozarja na obveznost podjetnika. FOTO: Gvin
Rdeča oznaka kričeče opozarja na obveznost podjetnika. FOTO: Gvin

Zakaj finančna uprava objavlja dolžnike?


»Namen objave so krepitev davčne kulture, izboljšanje plačilne discipline ter povečanje prostovoljnega, pravilnega in pravočasnega obračunavanja in plačevanja davčnih obveznosti,« na spletni strani, kjer objavljajo podatke o neplačnikih, pojasnjuje finančna uprava.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije