KRAJA KONCEPTA

Nacionalka mora Verbotnovi plačati odškodnino

Pevka in njen mož sta že nekaj časa v sporu s Televizijo Slovenija. Ta jima mora zaradi ukradenega koncepta oddaje plačati odškodnino.
Fotografija: Zakonca Bojič. FOTO: Arhiv S. N.
Odpri galerijo
Zakonca Bojič. FOTO: Arhiv S. N.

Okrožni sodnik ljubljanskega sodišča Franc Krepfl je odločil: državna radiotelevizija, ki jo zastopa Odvetniška družba Čeferin in partnerji, je pevki Nataliji Verboten (njen uradni priimek je Bojič) in njenemu možu Dejanu Bojiču iz Zgornje Kungote, ki ju zastopa Odvetniška družba Matoz, še naprej kršila avtorske pravice, saj je nacionalka kljub pravnomočni sodbi sodišča, po kateri je bilo razsojeno, da so Bojičevima ukradli koncept oddaje, ki sta jo sama poimenovala Hit parada, še naprej predvajala Slovenski pozdrav, katerega koncept je avtorsko delo Verbotnove in Bojiča.

Zakonca Bojič. FOTO: Arhiv S. N.
Zakonca Bojič. FOTO: Arhiv S. N.
Ni dvoma, da sta si koncepta Hit Parade in Slovenskega pozdrava tako izrazito in očitno podobna, da je oddaja prevzeta iz predloga oddaje, je pravnomočno razsodilo ljubljansko sodišče in zaradi nadaljevanja kršitev so Bojičevima dolžni plačati denarno odškodnino za nepremoženjsko škodo, povzročeno zaradi kršitev moralnih avtorskih pravic, vsakemu po osem tisočakov (zahtevala sta po deset tisoč evrov) in zakonske zamudne obresti od 13. 12. 2013 do plačila, ki mora biti izvedeno v 15 dneh. Prav tako bomo davkoplačevalci za navedeno drzno potezo televizijcev morali plačati sodne takse, stroške postopka in tako dalje.

Natalija Bojič Verboten je jezna in razočarana nad RTVS. FOTO: Tibor Golob
Natalija Bojič Verboten je jezna in razočarana nad RTVS. FOTO: Tibor Golob
No, televizijci »sinopsisa Hit parada« avtorjev zakoncev Bojič sploh niso hoteli priznati kot avtorsko delo, čemur pa sodišče ni pritrdilo. Ugotovljeno je bilo tudi, da so se kot avtorji oddaje podpisali Blaž Švab, voditelj Slovenskega pozdrava in pevec Modrijanov, nekdanji sovoditelj sporne oddaje Smiljan Greif in režiser oddaje Marjan Kučej, za kar pa televizijci, tako meni sodišče, niso zbrali dokazov, da so posamezni deli Slovenskega pozdrava ali oddaja v celoti delo navedenih treh avtorjev.

Za komentar o dosojeni odškodnini smo včeraj prosili javno televizijo. »Sodba (o odškodnini, op. p.) še ni pravnomočna, zato je ne moremo komentirati. RTV Slovenija se bo nanjo pritožila,« so sporočili iz službe za komuniciranje z mediji. No, o tej pritožbi bo odločalo Višje sodišče v Ljubljani. Odvetnik Verbotnove in Bojiča Franci Matoz pa je za Slovenske novice zadevo komentiral takole: »Krasti se ne sme, še posebno če gre za državno televizijo.«

Franci Matoz zastopa pevko in Dejana Bojiča. FOTO: Voranc Vogel
Franci Matoz zastopa pevko in Dejana Bojiča. FOTO: Voranc Vogel

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije