Na RTV Slovenija prihajajo kriminalisti

Sprememba na nacionalki ...
Fotografija: RTV Slovenija v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
RTV Slovenija v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic, Delo

Na spored Televizije Slovenija prihaja nova slovenska nadaljevanka Ekipa Bled, v kateri bodo lahko gledalci od 6. januarja spremljali delo in življenje Luke, Nives in Ferda, treh kriminalistov različnih generacij v majhni policijski enoti na Bledu. 18-delna serija s 25-minutnimi epizodami bo na sporedu ob nedeljah ob 20. uri na TV SLO 1. Na RTV Slovenija vsebino serije opisujejo takole: »Luka, mlad, perspektiven in odlikovan kriminalist iz Ljubljane je po končanem zdravljenju premeščen na malo policijsko postajo Bled. Novi kolegi ga sprejmejo z mešanico občudovanja in nezaupanja, Luka pa prav nič ne stori, da bi se sodelavcem na kakršen koli način prikupil. Čeprav se skuša držati sam zase, je nehote takoj vpleten v lokalne boje za moč, spletke in rivalstva, ki segajo nazaj skozi generacije. In korupcija na Bledu, kmalu ugotovi Luka, ne smrdi nič manj kot v Ljubljani.«

Ekipa kriminalistov bo v seriji, ki jo je za RTV Slovenija posnela produkcijska hiša Sever & Sever, reševala vse od vsakdanjih do težkih primerov, nemalo bo tudi osebnih zapletov med člani ekipe in njihovimi nadrejenimi, ki prihajajo iz Ljubljane.

Vzroki zaviti v skrivnost

Luko po težavah z nadrejenimi kljub odlikovanju za pogum premestijo na Bled. Vzroki za njegovo premestitev so zaviti v skrivnost. Na Bledu postane član majhne kriminalistične ekipe v lokalni policijski enoti. Že prvi dan se nehote zaplete v zgodbo Globočnikov, stare in premožne blejske družine. V njegovo življenje stopi hči lokalnega veljaka Globočnika Sara, kar je zanj usodno tako na osebni kot na poklicni ravni.

Luko kot mladega kolega pošiljajo na različne primere, tako rešuje problem izginule svinje, se ukvarja z okradeno bogato izseljenko, ki ima rada mlajše moške, z Nives lovita tatova salamoreznice, med težjimi primeri pa je preiskava drznega ropa v središču Bleda. Luka odkriva, kako so v takem majhnem kraju vsi globoko povezani. Če že niso v sorodstvu, pa njihove vezi iz takšnih ali drugačnih razlogov segajo daleč v preteklost. Bled, ki ga Luka na začetku dojema kot neke vrste prostovoljno izgnanstvo, počasi zleze pod njegovo kožo. A ko se končno odloči, da bo zares ostal, se stvari obrnejo v novo smer.

Prihaja Jezero

V seriji vlogo kriminalista Luke igra Janko Mandić, znan po vlogah v filmih Zapelji me, Tolažnik in Sladke sanje, sicer pa brat igralka Marka Mandića. Vlogo Nives je odigrala Barbara Cerar, nastopajo še Gaber Trseglav (Ferdo Svetina) in Mija Skrbinac (Sara Globočnik), v epizodnih vlogah pa še Matija Vastl (kriminalist Urh iz Ljubljane), Milan Štefe (Jakob Globočnik), Maruša Oblak (Irena Globočnik), Lovro Zafred (Timi, vlomilec in žrtev lokalnega veljaka), Matej Tunja (mali lopov Žare), Robert Prebil (požigalec Polde) in drugi. Avtorja nadaljevanke sta scenarist Gregor Fon in režiser Blaž Završnik, soscenaristka je Nina Zupančič.

V decembru je igrani program Televizija Slovenija začel snemati tudi šestdelno nadaljevanko po kriminalnem romanu Tadeja Goloba Jezero. Režirata jo Matevž Luzar in Klemen Dvornik. Scenarij so Luzar, Miha Hočevar in Srđan Koljević napisali skupaj z Golobom. V ekipi, ki bo preiskovala zapleten primer trupla v jezeru, so Taras Birsa (Sebastian Cavazza), Tina (Nika Rozman), Brajc (Gregor Čušin) in Osterc (Matej Puc). Serija bo predvidoma na sporedu prihodnjo zimo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije