KURENTOVANJE

Ministrica ponosna na sina pokača

Objavljeno 20. februar 2020 17.22 | Posodobljeno 20. februar 2020 17.44 | Piše: A. K.

V množici mask in kurentov se je smehljala Aleksandra Pivec.

Ohranjanje tradicije je na Ptujskem resna stvar, med kurenti so številni uspešni in vplivni možje, ministričin sin pa je že spreten pokač. FOTOGRAFIJI: MARKO PIGAC
Na prvem vrhuncu 60. Kurentovanja, medcelinskem srečanju tradicionalnih likov in pustnih mask, je na častni tribuni izstopala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Prva dama stranke upokojencev, ki je pred kratkim na tem mestu zamenjala Karla Erjavca, je pridno pozdravljala maske z vsega sveta in vezala robce kurentom, še posebno vesela pa je bila oračev in pokačev iz domače vasi, saj je bil med njimi njen sin Svit.
image
Kot odganjalci zime, teme in mraza kurenti in spremljevalni liki nesporno spadajo v resor ministrice za kmetijstvo.

Po hitrem pozdravu je mladi gospodič pokazal, da zna spretno vihteti bič – v pustnem času bi se kdo utegnil pošaliti, da ima to zagotovo po mami. Prvi vrhunec 11-dnevnega ptujskega rajanja je postregel z rekordi, saj je več kot 2200 mask in prek 800 kurentov pozdravilo skoraj petnajst tisoč obiskovalcev, še nekajkrat več pa jih pričakujejo to nedeljo, ko se bo bo na Ptuju zbralo več kot 2500 mask – ob tradicionalnih za zabavo vedno poskrbijo predvsem satirične.
Vse o več kot 70 dogodkih izveste na spletni strani www.kurentovanje.net.


Kurentovanje na Ptuj vsako leto pritegne okoli 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, če bo ostalo pri sedanjih vremenskih razmerah, pa si lahko organizatorji obetajo rekorden obisk. Dogodek zadnja leta pomeni preplet Etnofesta kot etnografske osnove prireditve, komercialnega dela festivala ter umetniškega Artfesta, v sklopu katerega bo potekal slikarski ex tempore.
 
Deli s prijatelji