ŠTIRI LETA OD SMRTI

Kraljica ljudskih src ne bo nikoli pozabljena

Pred štirimi leti so se na ljubljanskih Žalah množično poslovili od Simone Weiss. Priljubljena pevka je s svojimi skladbami in monografijo še danes med nami.
Fotografija: Zadnje slovo od Simone Weiss pred štirimi leti FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Zadnje slovo od Simone Weiss pred štirimi leti FOTO: Marko Feist

Na današnji dan pred štirimi leti je v slovenjgraški bolnišnici umrla 52-letna pevka in psihologinja Simona Weiss. Simona, ki je v karieri posnela približno 200 pesmi, prodanih v polmilijonski nakladi, je umrla za posledicami raka, nekaj mesecev po postavljeni diagnozi. Vest o njenem boju za življenje in prezgodnjem odhodu s tega sveta je pretresla javnost. Spomin nanjo živi v njenih delih, bogati zapuščini in sinovih. Tisti, ki so jo dobro poznali, vedo, da je bila najbolj sončno bitje, ki si ga lahko spoznal: čudovita prijateljica, mati in žena, umirjena in ljubeča oseba. Poslušalci jo še vedno pogrešajo, kljub temu da je štajerska pevka petnajst let pred smrtjo nehala nastopati, snemati, prav tako se je v javnosti pojavljala zelo redko. Njena odločitev je bila, da se posveti izobrazbi, predvsem pa družini, otrokoma Simonu in Reneju, ki sta danes odrasla in bi bila nanju gotovo izjemno ponosna.

Tudi Tereza Kesovija se je na pogrebu poslovila od nje. FOTO: Marko Feist
Tudi Tereza Kesovija se je na pogrebu poslovila od nje. FOTO: Marko Feist
Sinova sta ji podobna po srčnosti in empatiji, njuna sončna plat je vsebina, s katero sta se ponašala Simona in njun oče Goran Šarac. Predvsem vdovec je zaslužen, da je javnost v davnih 80. letih 20. stoletja spoznala Simono. V njeno kariero je vložil ogromno truda in volje, v rajnki Jugoslaviji, v kateri je začela ustvarjati kariero, pobirati festivalske nagrade in polniti koncertne dvorane, so se v ospredje prebili zares samo posebni, najboljši izvajalci. Razlika med pojavnostjo in izbiro na današnji glasbeni sceni ter letom 1985, ko je začenjala, je po mnogih parametrih tako velika, kot je med dnevom in nočjo.

Kot je bil Šarac v času življenja njena prva in najmočnejša opora, je tudi zdaj predvsem njegova zasluga, da dela ljubljene žene in najzvestejše sodelavke niso pozabljena.

Še danes je v ljudskih srcih

Zapela z največjimi zvezdami. Na fotografiji z Goranom Karanom 21. decembra 2003. FOTO: Ljubo Vukelič
Zapela z največjimi zvezdami. Na fotografiji z Goranom Karanom 21. decembra 2003. FOTO: Ljubo Vukelič
Med drugim je sodeloval pri dokumentarnem filmu Lahko noč, ljubezen moja, posthumno je aprila letos, ob svetovnem dnevu avtizma, izšla Simonina znanstvena monografija Leseni deček sodobnega časa: Aspergerjev sindrom. Namenjena je vsem, ki opravljajo katero koli delo z ljudmi: "Da bi razumeli in verjeli, kar sporoča knjiga: možno in mogoče je," so ob izdaji zapisali založniki. Leta 2017 je bila objavljena pesem Sama sem kriva, ki je zadnje zapisano besedilo pokojne pevke. Zapela jo je hčerka njunih družinskih prijateljev, pevka Ines Erbus. Nedavno so Goran Šarac in Igor Pirkovič kot avtorja besedila ter Darja Gajšek in Werner Brozović kot izvajalca posneli pesem z naslovom Samo sebe imava in jo posvetili pokojni kraljici ljudskih src Simoni Weiss.

Od kod laskavi naziv kraljica ljudskih src? Dejstvo je, da se kljub njeni preprostosti ali prav zaradi nje v zgodovini samostojne Slovenije ali še dlje nihče od slovenskih pevcev ali pevk ni tako dotaknil src ljudi, kot se jih je prav Simona Weiss. To se je izkazalo, predvsem ko je mnogo premlada zapustila ta svet. Simona Weiss je tudi danes trdno zasidrana v ljudskih srcih. 


Kot je bil Goran Šarac v času življenja njena prva in najmočnejša opora, je tudi zdaj predvsem njegova zasluga, da dela ljubljene žene in najzvestejše sodelavke niso pozabljena. FOTO: Voranc Vogel
Kot je bil Goran Šarac v času življenja njena prva in najmočnejša opora, je tudi zdaj predvsem njegova zasluga, da dela ljubljene žene in najzvestejše sodelavke niso pozabljena. FOTO: Voranc Vogel


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije