POSEBNI DAN

Kraljevski par z vavčerjem na Bled

Ljudski ustvarjalec Nani Poljanec se je kot kralj potepal po gorenjskem biseru. Okoli Blejskega jezera sta se s kraljico popeljala s kočijo, sprejel ju je župan.
Fotografija: S kočijo okoli Blejskega jezera, neopisljivega bisera. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
S kočijo okoli Blejskega jezera, neopisljivega bisera. FOTO: Facebook

»Na prav posebno izbran datum sva s kolegico dr. Saro Špelec preživela en dan na Bledu. Že več let se ukvarjava s skupno temo pretekle zgodovine, povezano z obdobjem Kraljevine SHS in Kraljevine Jugoslavije v povezavi s kraljevo družino Karađorđević in seveda s proučevanjem Kraljeve zbirke Ljudskega muzeja Rogaška Slatina, ki je v muzeju Anin dvor,« se je znan ljudski ustvarjalec Nani Poljanec, sicer Sandi Jurkošek, s televizije pa poznan kot mafijski boter Don Corleone, pohvalil na družabnem omrežju. In dodal, da sta se s Špelčevo s časovnim strojem prestavila v leto 1933 in se prelevila v kralja Aleksandra in kraljico Marijo.

V družbi z županom Bleda Janezom Fajfarjem. FOTO: Facebook
V družbi z županom Bleda Janezom Fajfarjem. FOTO: Facebook


»Klicala pa sva se z vzdevkoma Mignon in Sandro. In to na rojstni dan prvorojenca, prestolonaslednika Petra. In na 80. obletnico postavitve spomenika kralju Aleksandru v parku Zvezda leta 1940, ki ga je ustvaril kipar Lojze Dolinar in ga je svečano odkril 17-letni prestolonaslednik Petar II. Karađorđević. Bivala sva v Dvorcu Suvobur/Vila Bled v suiti št. 315, ki ima najlepši pogled na jezero in Blejski otok. Popeljala sva se s kočijo po šest kilometrov dolgi poti okrog jezera in s čolničkom odveslala do otoka, kjer sva se sestala s kolegom zbiralcem Poldetom Kolmanom, ki naju je obdaril z razglednicami kraljice Marije,« je še razkril Poljanec.

Tudi župan Bleda Janez Fajfar ju je sprejel in v njuni družbi preživel dve uri. »Pokazal nama je priložnostno razstavo, razložil zgodovino občinske vile in naju povabil na blejsko kremno rezino, katere recept je na Bled leta 1953 prinesel slaščičar Ištvan Lukačević iz Sente. Do danes so jih postregli že prek 15 milijonov,« je opisal dogodivščino Nani Poljanec. Seveda sta s kolegico v suiti spila kozarček posebnega vina chardonnay letnik 2017 iz kraljeve kleti na Oplencu. »Po kraljevskem zajtrku na terasi Vile Bled sva se odpravila še na kavico v Restavracijo Špica, kjer sva se srečala z olimpijcem Janijem Klemenčičem, ki je z veslaškim četvercem osvojil prvo slovensko olimpijsko medaljo leta 1992.

Nani Poljanec z dr. Saro Špelec na Blejskem jezeru. FOTO: Facebook
Nani Poljanec z dr. Saro Špelec na Blejskem jezeru. FOTO: Facebook


Na poti domov sva na starem blejskem pokopališču obiskala grob dvorne dame Eleonore Šverljuga, žene finančnega ministra Kraljevine Jugoslavije Stanka Šverljuge,« dodaja. A tudi pot domov ni bila dolgočasna. Izkoristila sta jo za slastno kosilo v Restavraciji Kompliment, s katerim sta ju počastila prijatelja Klaudija in Neđad.

»Dan je minil kot blisk, bilo je res lepo in nepozabno. Vsem, ki še niste porabili turističnih vavčerjev, zato res priporočam, da to storite in si naredite svojo zgodbo. Že več let sem imel željo, da prespim na tem kraju, kjer je bil nekoč dvorec Suvobor in v katerem je 18 let počitnikovala kraljeva družina in kjer se je leta 1929 rodil najmlajši princ Andrej na vidovdan, krstili pa so ga v kapelici, ki je ni več,« je nepozabno druženje opisal ljudski ustvarjalec. In na koncu dodal, da je življenje lepo, če ga tako sprejemaš.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije