NOVI ŠEF

Kitajca bo zamenjal Američan

Rossen Milanov novi šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.
Fotografija: Rossen Milanov FOTO: Adrian Pregelj
Odpri galerijo
Rossen Milanov FOTO: Adrian Pregelj

Simfonični orkester RTV Slovenija bo v sezono 2019/2020 vstopil z novim šefom dirigentom. To bo postal ameriški dirigent in skladatelj bolgarskih korenin Rossen Milanov. Milanov z orkestrom občasno sodeluje že vse od leta 2006, z letošnjim septembrom pa bo nadomestil kitajskega šefa dirigenta En Shaa, ki je z orkestrom ustvarjal zadnjih dvanajst let.
Rossen Milanov FOTO: Adrian Pregelj
Rossen Milanov FOTO: Adrian Pregelj

Rossen Milanov je dirigent simfoničnih orkestrov iz Columbusa, Chautauque, Princetona in španske Asturije. Rodil se je v Bolgariji, vendar pa že več kot trideset let živi v Združenih državah Amerike. Študiral je na Curtisovem inštitutu za glasbo ter na univerzi Juilliard.

Simfonični orkester RTV Slovenija bo pod vodstvom novega šefa dirigenta prvič nastopil 12. septembra 2019 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ko bo na sporedu prvi koncert iz abonmajskega cikla Kromatika. Simfonični orkester RTV Slovenija šteje nekaj več kot 70 članov, ki prihajajo iz sedmih držav, večina so Slovenci.
En Shao je s Simfoničnim orkestrom ustvarjal zadnjih 12 let. FOTO: Jože Suhadolnik
En Shao je s Simfoničnim orkestrom ustvarjal zadnjih 12 let. FOTO: Jože Suhadolnik

Čeprav večina tujcev govori in zlasti razume slovensko, je zaradi pogostega sodelovanja s tujimi gosti – dirigenti in solisti – delovni jezik najpogosteje kar angleščina. »Počaščen sem in zelo navdušen, da imam priložnost biti del umetniške poti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Na tej poti se veselim ne le nadaljevanja tradicije tega čudovitega orkestra, ampak tudi iskanja novih načinov, kako narediti orkester pomemben za več ljudi v Sloveniji. To vključuje nove, inovativne pristope k izvedbi koncertov, razpršenost programa ter osredotočanje na glasbenike ter slovensko kulturo na splošno,« je o sodelovanju z nacionalko povedal novi šef dirigent. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije