KRVNA VEZ

Imata Urška Klobučar in Amy Klobuchar skupne korenine?

Objavljeno 12. julij 2019 18.46 | Posodobljeno 12. julij 2019 18.46 | Piše: Mojca Marot

Rod ameriške senatorke naj bi izhajal iz Bele krajine. Tam je doma tudi odlična pevka Ansambla Petra Finka.

Urška Klobučar je pevka Ansambla Petra Finka.
Februarja, ko je kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah prihodnje leto napovedala tudi ameriška senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, je v Sloveniji znova završalo.

Še posebno v Beli krajini, saj naj bi predniki ameriške senatorke izhajali prav iz tega dela Slovenije. Novinarji so v Beli krajini tudi poiskali rojstno hišo Amyjinega pradeda Mihaela Klobučarja, ki se je rodil na Tanči Gori.

Konec 19. stoletja pa se je, kot mnogi drugi, s trebuhom za kruhom odpravil v Ameriko, konkretno v Minnesoto, kjer si je, kot navaja Wikipedija, našel delo rudarja. A njegova rojstna hiša še vedno stoji, še vedno je tudi v lasti Klobučarjevih, a jo ti uporabljajo za shranjevanje kmečkih stvari.
 

Vezi so se žal pretrgale


Očitno se bo v prihodnjih mesecih pozornost iz Sevnice, kjer je, spomnimo, prav tako vladala prava evforija, ko je bil na ameriških volitvah za predsednika izvoljen Donald Trump, prva dama pa je postala Sevničanka Melania Trump, ki pa se je zdaj že polegla, preselila v Belo krajino.

Če bi bila Amy Klobuchar na ameriških volitvah uspešna in bi se ji uspelo celo zavihteti na sam vrh ZDA, pa bi Slovenci nedvomno pokali od ponosa. Amy Klobuchar je že dvakrat obiskala Slovenijo in očitno dobro ve, da so prav tu njene korenine. Leta 1980 je z možem Johnom Besslerjem našo deželo prekolesarila, nazadnje pa se je pri nas mudila pred šestimi leti, ko se je srečala s predsednikom države Borutom Pahorjem in takratno predsednico vlade Alenko Bratušek.

1980. je Klobucharjeva prekolesarila Slovenijo.

Ljudi, ki se pišejo Klobučar, je v Sloveniji kar nekaj. V telefonskem imeniku smo jih našli največ na Štajerskem in Dolenjskem, pa seveda v Beli krajini, kjer je doma Urška Klobučar, širši javnosti znana kot pevka Ansambla Petra Finka. Prihaja iz vasi Veliki Nerajec v Krajinskem parku Lahinja. Tako Urška kot Amy sta torej po rodu Belokranjki, zato smo Urško seveda povprašali, ali sta si v sorodu.

»Takole je. Amy naj bi izhajala iz mojih koncev. Tudi piše se tako kot jaz, sicer pa imamo vsi tu živeči tako ali tako isto vez, iste korenine. Kar nekaj naših prednikov je odšlo čez lužo, kot rečemo za Ameriko, vezi z mnogimi pa so se žal pretrgale. Zato ne morem potrditi, da sva si z Amy v sorodu. Bi se zlagala, a enako je z nasprotnim, torej tudi ne morem stoodstotno trditi, da nisva …« pravi Urška, ki je ena naših najboljših pevk na narodno-zabavni sceni.

A glede na to, da vsi Klobučarjevi v Beli krajini izhajajo iz istih korenin, je verjetno, da sta tudi Urška in Amy sorodnici. Zagotovo se bo našel kdo, ki bo sorodstvene vezi še malo bolje raziskal in bomo do takrat, ko se bo v ZDA predvolilna kampanja dodobra razvnela, že vedeli kaj več. 
Deli s prijatelji